Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie bij tegentop Davos

Mega-oliepijplijn ter discussie

Amsterdam, 22 januari 2003. Onder de naam The Public Eye on Davos vindt van 23 tot en met 27 januari in Davos een publieke conferentie plaats die kritische kanttekeningen zet bij de besloten jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF), die dan wordt gehouden in Davos. De 'tegentop' is georganiseerd door het internationale netwerk Friends of the Earth (waarvan Milieudefensie deel uitmaakt) en de Zwitserse NGO The Berne Declaration.

Milieudefensie is speciaal betrokken bij een debat op zondag 26 januari over de geplande oliepijpleiding Bakoe-Tbilisi-Ceyhan, die de olieaanvoer van de Kaspische Zee naar Europa en de Verenigde Staten moet veiligstellen. Dit project gaat gepaard met grote milieurisico's.

Om deze pijpleiding aan te leggen heeft een consortium onder leiding van oliemaatschappij BP met de regeringen van Georgië, Azerbeidzjan en Turkije dubieuze contracten afgesloten, die de betrokken bedrijven vrij spel geven. In het contract met Turkije is onder meer vastgelegd dat de bij het consortium betrokken ondernemingen zich niks hoeven aan te trekken van de milieu- en sociale wetgeving van Turkije, nu en in de toekomst. Turkije heeft zich verplicht geen enkele actie te ondernemen die de voortgang van het project zou kunnen schaden, inclusief acties met het oog op de veiligheid en de gezondheid van mensen en het milieu. Zou Turkije in de toekomst regels willen stellen ter bescherming van de mensenrechten of het milieu, dan is het land bovendien verplicht de bedrijven te compenseren voor eventuele 'economische schade'. Ook is vastgelegd dat bedrijven bij het testen van de leiding vervuild water vrij mogen lozen, zonder enige verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor de milieugevolgen. Vergelijkbare contracten zijn afgesloten met Georgië en Azerbeidzjan.

De Wereldbank overweegt dit project met publiek geld te financieren.

Het traject van de pijpleiding voert in Georgië door een kwetsbaar nationaal park, waar zich bovendien de minerale Borjomi-bron bevindt. Een eventuele lekkage hier zal grote schade toebrengen aan de natuur en het bronwater. De pijpleiding eindigt bij Ceyhan in de Yumurtalik Lagune, een belangrijk vogelgebied en habitat van zeeschildpadden. De olieterminal en tankers zullen ernstige ecologische schade toebrengen aan dit gebied.

Het centrale thema van het WEF is Building Trust. De Bakoe-Ceyhan- pijpleiding is een van de voorbeelden die duidelijk maakt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen door bedrijven vaak wel met de mond beleden wordt, maar in de praktijk heel anders te werk gaan. Voor vertrouwen is dan ook méér nodig dan een geoliede pr-machine. Transparantie en duidelijke, bindende internationale milieu- en sociale regelgeving is, zo stelt Milieudefensie, de belangrijkste voorwaarde om vertrouwen op te bouwen.