Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 23-01-2003

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en AMC gaan verregaand samenwerken

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) tekenen op 23 januari een samenwerkingsovereenkomst die moet leiden tot het terugdringen van het artsentekort. Het OLVG krijgt daarbij de exclusieve status van teaching hospital en zal een beduidend groter aantal plaatsen creëren voor geneeskundestudenten en aankomend specialisten.

Van de academische ziekenhuizen wordt een grote inspanning gevraagd om het artsentekort aan te pakken. Zo heeft het AMC zijn capaciteit verhoogd van 252 eerstejaars geneeskunde in 2001 tot 324 eerstejaars in 2002. Deze stijging en een uitbreiding van het aantal specialisten-in-opleiding met bijna 50 procent brachten het AMC en het OLVG ertoe de bestaande samenwerking te intensiveren. Het OLVG is een van de grote topklinische ziekenhuizen in Nederland die praktijkplaatsen leveren voor geneeskundestudenten (de co-assistenten) en aankomend specialisten (assistenten geneeskunde-in-opleiding). Landelijk gezien groeien we naar een situatie waarbij elk academisch ziekenhuis zich verbindt aan één topklinische partner plus twee of drie kleinere ziekenhuizen, zegt Emile Lohman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG. Ik denk dat je deze overeenkomst als een stap in die richting mag zien.

De beide ziekenhuizen hebben zich vastgelegd op een aantal concrete maatregelen. Zo moet het aantal praktijkplaatsen voor geneeskundestudenten bij het OLVG met dertig procent groeien. Bovendien gaat het OLVG actief deelnemen aan het eerste deel van de co-assistentenfase, dat is het blok waarin het aanleren van algemene geneeskundige vaardigheden centraal staat. Ook voor een deel van het kleinschalig onderwijs in de doctoraalfase kunnen AMC-studenten bij OLVG-docenten terecht.
Naast het aantal stageplaatsen wordt verder het aantal opleidingsplaatsen voor specialisten bij het OLVG fors uitgebreid. Die opleidingen moeten meer een aangelegenheid van beide instellingen worden. Ook het verpleegkundig onderwijs wordt meegenomen in de samenwerking. Het gaat daarbij met name om een gezamenlijk te ontwikkelen duale HBO-variant. Dit betekent dat verpleegkundigen tegelijkertijd werken en een opleiding krijgen.

Nieuw voor beide ziekenhuizen is de voorgenomen uitwisseling van specialisten, waarover per afdeling afspraken worden gemaakt. Volgens Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de Raad van Bestuur AMC kunnen de academisch specialisten veel leren in een groot algemeen ziekenhuis. Het is heel gezond als er wat meer realisme van alledag in de academische hoofden komt, en omgekeerd kunnen specialisten uit het OLVG best een vleugje academische geneeskunde gebruiken.

De medisch-wetenschappelijke uitgangspunten (evidence based medicine) van beide instellingen liggen in elkaars verlengde. Bij het klinisch wetenschappelijk onderzoek zal het OLVG beduidend nauwer dan voorheen worden betrokken. Er is afgesproken om samen klinische richtlijnen te ontwikkelen en behandelprotocollen te delen.
Behalve naar gemeenschappelijk onderzoek opent de overeenkomst ook de deur naar hoogleraaraanstellingen in het OLVG. Hiervoor komen topspecialisten van het OLVG in aanmerking die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in het medisch wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om bijzonder hoogleraarschappen voor vakgebieden waarop de samenwerking nu al heel intensief is.

Om het OLVG volledig mee te laten delen in de academische faciliteiten, krijgen alle bij het onderwijs betrokken specialisten on line toegang tot de medische bibliotheek van het AMC en de Universiteit van Amsterdam. Ten behoeve van gezamenlijke patiëntbesprekingen zijn er afspraken voor een videoverbinding tussen de twee ziekenhuizen. Op het gebied van de patiëntenzorg concentreren de plannen zich verder op het doelmatiger doorverwijzen van patiënten. De huidige doorverwijzingen zullen per afdeling in kaart worden gebracht, en waar nodig maken de partners nieuwe afspraken die aansluiten bij hun specifieke expertise.