Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 21
Datum: 23 januari

VOORBEREIDINGSCOMMISSIE NIEUW BUREAU
JEUGDZORG VAN START

De provincie Fryslân heeft een commissie ingesteld voor de oprichting van een nieuwe Stichting Bureau Jeugdzorg die een bijdrage levert aan de toegang tot de (brede) jeugdzorg. Aanleiding vormt de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. De nieuwe wet wordt op 1 januari 2004 ingevoerd.

De leden van de voorbereidingscommissie zijn: Mevrouw A.A.M. Roelants (voorzitter), de heer drs. H. Mensink, de heer mr. R.S. Wegener Sleeswijk, de heer mr. E. Lekkerkerker, dhr. mr. A.C. Wallast. Het Bureau Jeugdzorg zal met ingang van 1 juli 2003 als zelfstandige stichting verder gaan en de leden van de voorbereidingscommissie zullen naar verwachting samen het bestuur van de stichting vormen.

Het Bureau Jeugdzorg komt in beeld als moet worden vastgesteld of jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, geestelijke gezondheidszorg of zorg voor licht verstandelijk gehandicap-ten nodig is. Het bureau werkt onafhankelijk van de instellingen die de hulp verlenen. Het Bureau heeft vestigingen in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Sneek.

In de nieuwe Wet op de Jeugdzorg hebben provincies een regierol. De kern van de nieuwe wet is om door samenhang en samenwerking te komen tot een optimale hulpverlening, steun en begeleiding aan jongeren. In de nieuwe wet is opgenomen dat het Bureau Jeugdzorg een zelfstandige stichting moet worden. Aan de nieuwe wet wordt landelijk gewerkt.

Om de toegang tot de (brede) jeugdzorg goed te laten verlopen wordt gewerkt aan de tot-standkoming van gemeentelijke Steunpunten 0-25 jaar. Hier kan snel en adequaat informatie worden gegeven aan jeugdigen en opvoeders. Bovendien kunnen de Steunpunten 0-25 jaar een belangrijke rol spelen in de samenwerking tussen instanties zoals onderwijs, welzijn, arbeidstoeleiding kinderopvang. Het is de bedoeling dat het Bureau Jeugdzorg en de Steun-punten 0-25 jaar in de toekomst een toegang tot de (brede) jeugdzorg vormen.