Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
20 januari 2003

Defensie loopt op Van Lier

Het Ministerie van Defensie heeft een grote order van 60.000 paar schoenen geplaatst bij herenschoenenfabrikant Van Lier in Loon op Zand. Van Lier levert de schoenen tot in 2005. Met de order is een bedrag van rond de drie miljoen Euro gemoeid. Het betreft de schoen die past bij het nieuwe dagelijkse tenue voor alle onderdelen van de krijgsmacht. Defensie bestelt de schoenen centraal voor alle krijgsmachtonderdelen, wat aanzienlijke logistieke en inkoopbesparingen oplevert.

De nieuwe schoen zal volledig bij Van Lier in Loon op Zand geproduceerd worden. De schoen wordt gemaakt volgens de Goodyear methode, waarbij het bovenleer volledig aan de zool wordt vastgenaaid. Hierdoor zijn de schoenen extreem sterk, duurzaam en comfortabel. In Europa zijn nog slechts een beperkt aantal schoenfabrieken die de Goodyear maakwijze beheersen. Van Lier is hierin gespecialiseerd met een Goodyear productie van ongeveer 100.000 paar per jaar. De schoen wordt gemaakt uit zwart kalfsleder van topkwaliteit, dat een franse looierij levert. Met deze looierij heeft Van Lier een decennia lange relatie, zodat toevoer gegarandeerd is. Dit kwaliteitsleder biedt uitstekende vochtregulatie en comfort.

De order is vergeven na een open Europese aanbesteding, waar verschillende fabrikanten in binnen- en buitenland op hebben ingeschreven. Uiteindelijk is Van Lier de order gegund op basis van de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Van Lier is een van de grootste Nederlandse schoenfabrikanten. In Loon op Zand produceert het bedrijf zo¹n 200.000 paar schoenen per jaar. Directeur-eigenaar Geert van Spaendonck: ³Wij zijn trots op deze order, die bewijst dat in Nederland de allerbeste schoenen gemaakt kunnen worden, tegen de beste prijs. Deze order sterkt ons in de overtuiging verder te kunnen investeren in Nederlandse productie. Om zo ook in de toekomst op efficiente wijze betaalbare schoenen van topkwaliteit te maken.²

Tot de Van Lier groep behoort ook een Oostenrijkse schoenfabriek, die herenschoenen maakt onder het merk Gallus voor voornamelijk Duitstalige markten. Tesamen zetten de bedrijven Van Lier en Gallus jaarlijks Euro 50 miljoen om. Het bedrijf heeft in Europa ongeveer 500 medewerkers, waarvan 100 in Nederland. Het stikwerk is uitbesteed aan joint venture partners in Polen, Slovenië en India. De montage en afwerking vindt plaats in de eigen fabrieken in Nederland en Oostenrijk. Ook de inkoop van leder, fournituren en andere materialen gebeurt door de eigen vestigingen.

Persinformatie Van Lier:
Cachet Communicatie: Herve Seeuws Tel 036 - 548 21 26 herve@cachetcommunicatie.com