VASTGOED BELANG
http://www.vastgoedbelang.nl

Persbericht

Onduidelijkheid en rechtsonzekerheid onder beleggers

Amsterdam, 23 januari 2003

Sinds de invoering van de Wet Inkomstenbelasting 2001 is er in plaats van duidelijkheid en zekerheid juist meer onduidelijkheid en rechtsonzekerheid ontstaan, met name onder degenen, die beleggingspanden bezitten en derhalve in Box 3 vallen. Immers, onder deze groep leeft vooral de vraag of zij na splitsing en verkoop van een pand wel of niet worden overgeheveld naar Box 1 en hoe, in het bevestigende geval, de winst dan wordt bepaald waarover 52% geheven wordt.

In een brief aan de staatssecretaris van Financiën uit Vastgoed Belang, de Nederlandse Vereniging van Beleggers en Eigenaren in Vastgoed, haar ongenoegen en verzoekt zij om op korte termijn duidelijkheid te verschaffen middels aanvulling van de wetgeving. Het kan toch niet zo zijn dat, door leemten en hiaten in de Wet Inkomstenbelasting 2001, er rechtsonzekerheid bestaat bij beleggers, zodat zij niet kunnen doen wat voor hun belegging en rendement goed is.

In eerste instantie lijkt alles duidelijk te zijn, gezien het feit dat er antwoorden op de Kamervragen vastliggen, die uitwijzen dat verkoop na splitsing als consequentie heeft van Box 3 naar box 1 te worden verplaatst. Hierover kunnen geen misverstanden bestaan, ware het niet dat iedere regio haar eigen belastinginspecteurs heeft die autonoom handelen. Er is namelijk gebleken, dat het van verschillende factoren afhangt of men daadwerkelijk in Box 1 terechtkomt wanneer men verkoopt na splitsing.
Op brieven aan de betreffende belastinginspecteurs zijn slechts antwoorden gekomen, die meer vragen oproepen dan duidelijkheid verschaffen.
Deze onduidelijkheid alsmede voornoemde werkwijze van de belastinginspecteurs is in strijd met het beleid van het ministerie van VROM, te weten het creëren van meer koopwoningen. Tevens wordt hierdoor ook het proces van stedelijke vernieuwing gefrustreerd. Immers, particuliere beleggers zullen niet graag participeren in vernieuwingsprocessen.