Gemeente Breda

Persberichten

23-01-2003

Vernieuwende architectuurprijsvraag in Breda

De gemeente Breda organiseert in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten, kring West-Brabant de architectuurprijsvraag Particulier Opdrachtgeverschap Om de Haenen. De prijsvraag kent vanaf het moment van uitschrijven tot aan de eindjurering een tijdsverloop van 3,5 tot 4 jaar. De officiële startbijeenkomst van de BNA en de gemeente, in samenwerking met gebouw F, vindt in maart van dit jaar plaats. De afgelopen jaren is twee keer eerder een architectuurprijsvraag uitgeschreven op initiatief van de gemeente Breda en de BNA West Brabant. Organisatorische ondersteuning wordt geleverd door het lokale architectuurcentrum Gebouw F.

De rijksoverheid heeft de zeggenschap van de burger onder meer tot speerpunt van het volkshuisvestingsbeleid gemaakt. Het streven is daarbij om in de periode van 2005 2010 dertig procent van de woningbouw via moderne vormen van particulier opdrachtgeverschap te realiseren. Omdat de gemeente Breda hier zoveel mogelijk ervaring mee wil opdoen, is het particulier opdrachtgeverschap het thema van de derde architectuurprijsvraag die gemeente en de BNA samen uitschrijven.

Aaneengesloten bebouwing
Doel van de architectuurprijsvraag is om ervaringen op te doen met nieuwe vormen van particulier opdrachtgeverschap. Voor de prijsvraag komen 20 kavels beschikbaar in de wijk Om de Haenen, die deel uitmaakt van de Vinex-locatie Teteringen. De huizen worden gebouwd in twee blokken van vier woningen en zes blokken van twee woningen. Daarvoor worden 20 opdrachtgevers en 20 architecten gezocht. De prijsvraag richt zich dus op aaneengesloten bebouwing, waarbij de verschillende wooneenheden in opdracht van meerdere opdrachtgevers door verschillende architecten zijn ontworpen. Om de woningen voor een grotere groep bereikbaar te maken, worden bovendien de bouw- en stichtingskosten aan een plafond gebonden.

Selectie
De prijsvraag begint met de selectie van 20 architecten, aan de hand van een essay waarin ze aangeven hoe ze tegen de locatie aankijken en welke architectuuropvatting ze hebben. Daarnaast zijn hun ideeën over particulier opdrachtgeverschap van belang en ook de wijze waarop men denkt samen te werken met de overige opdrachtgevers binnen hetzelfde bouwblok. De volgende fase is het selecteren van 20 opdrachtgevers. In de derde fase van het proces wordt een markt georganiseerd, waarop de geselecteerde architecten hun essay en hun werk presenteren. De opdrachtgevers kiezen aan de hand hiervan voor een architect.

Jurering
De inzendingen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit mensen van de gemeente Breda, de Dorpsraad Teteringen, de (toekomstige)commissie Architectuur en Stedenbouw van de gemeente Breda, de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting, de Bond van Nederlandse Architecten, landelijk bestuur en de Bond van Nederlandse Architecten, Kring West Brabant.

Jurering vindt op meerdere momenten in het proces plaats. Pas wanneer de twintig uit te geven kavels zijn bebouwd, is sprake van eindjurering en wordt bepaald wie het winnende koppel is. De jury oordeelt hierbij op individuele prestaties in stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit, maar tevens op de wijze waarop dit resultaat tot stand is gekomen.

Breda, 22 januari 2002