Gemeente Amstelveen

Nieuwe bouwverordening en tarieven bouwleges per 1 januari

Per 1 januari 2003 wijzigt de Woningwet. De gemeenteraad van Amstelveen moet daarom een nieuwe bouwverordening vaststellen en de tarieven bepalen voor bouwleges per 1 januari.
Het college van Burgemeester & Wethouders heeft op 19 november besloten de concept-bouwverordening ter vaststelling aan de raad aan te bieden. De inspraakperiode leverde geen reacties op en gaf dus geen aanleiding tot aanpassingen. Ook wordt de gemeenteraad voorgesteld om per 1 januari 2003 kostendekkende tarieven te hanteren voor de bouwleges.
Dit vloeit voort uit het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2001 om in het algemeen kostendekkende tarieven in te voeren voor vergunningen en dergelijke.

Aanpassing nieuwe plaatselijke bouwverordening
De nieuwe plaatselijke bouwverordening is aangepast aan de gewijzigde Woningwet en het bijbehorende Bouwbesluit. De eisen die gesteld worden aan de aanvraag om een bouwvergunning staan niet meer in de bouwverordening. Deze zijn vanaf 1 januari 2003 landelijk gelijk geregeld in het Besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunning. In de bouwverordening staan bepalingen over een groot aantal aspecten die betrekking hebben op het verlenen van bouwvergunningen, het bouwen, het (brandveilig) gebruik van gebouwen en het slopen van gebouwen.
De bouwverordening bevat ook regels voor de procedures en samenstelling van de welstandscommissie.
De termijnen in de verordening zijn aangepast aan de nieuwe Woningwet en de Algemene wet bestuursrecht.

Wijziging Woningwet
Per 1 januari 2003 geldt de gewijzigde Woningwet. Ook het bijbehorende Bouwbesluit treedt dan in werking. Ze bevatten nieuwe regels voor bouwwerken, die voor alle gemeenten gelijk zijn. Vanaf 1 januari 2003 zijn er twee mogelijkheden: U kunt bouwen zonder vergunning of u heeft wel een vergunning nodig. De nu nog bestaande derde mogelijkheid, namelijk een bouwwerk waarbij een melding voldoende is, vervalt. De mogelijkheden om te bouwen zonder vergunning worden verruimd. Als u na 1 januari 2003 een vergunning nodig hebt, kan dit een reguliere of een lichte bouwvergunning zijn. Bij de laatste gaat het om kleinere bouwwerken waarvoor een kortere en eenvoudigere procedure geldt.

Wijziging tarieven
De tarieven die per 1 januari 2003 gaan gelden voor bouwleges worden door de raad vastgesteld. Het uitgangspunt bij de voorgestelde tarieven is, dat ze kostendekkend zijn. Dit vloeit voort uit het besluit van de gemeenteraad op 19 december 2001 om voor gemeentelijke producten te streven naar kostendekkende tarieven. Het betekent wel dat de tarieven voor de bouwwerken, waar nog vergunning voor nodig is, aanmerkelijk hoger worden dan de huidige tarieven.

Voorstel
Het voorstel voor de bouwverordening komt in de commissie ruimte, wonen en natuur op 3 december. De commissie algemeen bestuur en middelen behandelt het voorstel voor de tarifering op 2 december. De behandeling in de raadsvergadering is op 18 december.