KENNISCENTRUM EVC

Ondanks kansen, weinig animo voor EVC in het MKB

Van de bijna 200 benaderde bedrijven in het MKB, bleken er slechts twee voordeel te zien in het erkennen van de competenties van hun werknemers.
Dat is de conclusie van een onlangs verschenen rapport van Syntens, de adviesorganisatie voor midden- en kleinbedrijf. Syntens schreef dit rapport in opdracht van het Kenniscentrum EVC. Belangrijkste onderzoeksvraag was, wat de bijdrage van EVC aan het innovatief vermogen van het MKB zou kunnen zijn.

Wat is EVC
EVC is een procedure voor het erkennen van verworven competenties. Ongeacht hoe mensen die hebben gekregen, door scholing en werk maar ook hobby en vrijetijdsbesteding. Door die verborgen talenten van mensen zichtbaar te maken en te erkennen kunnen mensen (versneld) een vakdiploma krijgen. Bekende voorbeelden zijn die van het onderwijs en de zorg waar EVC momenteel succesvol wordt ingezet om tekorten aan personeel op te heffen.

Onderzoek
Syntens benaderde twintig ondernemers in de metaalbranche, 170 bedrijven met ICT-beheerders, drie grote schoonmaakorganisaties en drie grote landelijke beveiligingsbedrijven voor deelname aan een EVC-pilot. Slechts twee bedrijven in de metaal reageerden positief en lieten ieder twee medewerkers een EVC-procedure doorlopen. Er waren verschillende redenen waarom het animo zo laag was.'Nee, niet bij ons, straks gaan mijn medewerkers elders solliciteren of ze vragen om meer salaris', bleek een veelgehoord argument. Verder verschilden de redenen voor niet-mee-willen-doen per branche. In de schoonmaakbranche stelt de werkgever lage opleidingseisen en ziet het nut van een diploma niet in. Het rapport spreekt over 'onvoldoende abstractieniveau of motivatie' voor omscholing van schoonmaakpersoneel. Een opvallende uitspraak gezien de goede EVC praktijkvoorbeelden in bijvoorbeeld de SW-sector waar mensen met een heel laag opleidingsniveau erkenning kunnen krijgen voor hun goede fucntioneren.
In de beveiligingssector is het tegenovergestelde aan de hand, hier hebben alle medewerkers al een vakdiploma en draagt EVC niets bij in de ogen van de ondernemers.
In de metaal en ICT-branche verwachtte Syntens veel belangstelling voor de erkenning van verworven competenties gezien het profiel van medewerkers. Veel mensen hebben hun vakmanschap in de praktijk geleerd. De ICT-beheerders bij ICT-bedrijven functioneerden op HBO/universitair niveau, zodat het aanbod op MBO-niveau niet aansloot. De ICT-beheerders bij andere MKB-bedrijven, die het ICT-werk vaak naast een ander functie uitvoeren, functioneerden juist te laag voor een EVC-procedure die tot een MBO-diploma leidt. Ook hier dus, geen deelnemers voor de SYNTENS project.
Ondernemers in de metaal vinden EVC wel relevant voor de doorgroei van zittend personeel; hier heeft men vier deelnemers geworven.

Conclusie van het onderzoek is:

- MKB-bedrijven gaan vrijwel altijd af op de ervaring van nieuw te werven medewerkers in plaats van op diploma's.

- Ondernemers die het verband zien tussen missie-visie- (strategische) bedrijfsdoelstellingen en de competenties van medewerkers, zien de voordelen van EVC. Velen zijn nog niet zo ver.

- Het criteriumgerichte interview is een sterke vorm van selectie. EVC geeft veel inzicht in het potentieel van mensen t.b.v. bedrijfsdoelen.

- Deelnemers aan EVC zijn enthousiast. EVC dwingt tot nadenken over de toekomst en is een kans voor verdere ontwikkeling.
- Gelijke regels, procedures, prijzen voor alle branches zou een snelle invoering van EVC kunnen bevorderen.

Noot aan de redactie:
Veel informatie met contactpersonen kunt u vinden op de website van het Kenniscentrum. www.kenniscentrumevc.nl
Publicaties en/ of de tot nu toe verschenen vijf kranten sturen we op verzoek graag toe.
Voor inhoudelijke informatie kunt u terecht bij: Ruud Duvekot, coördinator Kenniscentrum EVC 030-6374711/ 06-51992300 Harry Roosink, adviseur Syntens 053-4849800

Kenniscentrum EVC
Communicatie
Jacqueline Brouwer
Paardenhoeve 78
3992 PK Houten

030-6374711

23 jan 03 11:01