Ministerie van Justitie

Publicatie Monitor racisme en extreem-rechts
23 januari 2003

Vandaag hebben de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting de vijfde rapportage van de Monitor racisme en extreem-rechts uitgebracht.

Het onderzoek, uitgevoerd door Jaap van Donselaar en Peter Rodrigues, beslaat de periode van eind 2001 tot eind 2002. Belangrijkste themas in het onderzoek zijn:

* racistisch en extreem-rechts geweld,


* extreem-rechtse formaties,


* klachten over racisme en discriminatie,

* afhandeling van discriminatiefeiten door het Openbaar Ministerie en rassendiscriminatie op diverse maatschappelijke terreinen: arbeid, wonen, onderwijs, goederen & diensten en politie & justitie.

Nieuw in de vijfde rapportage is onder andere de aandacht die besteed wordt aan het racistische en extreem-rechtse gehalte van de LPF/Leefbaarstroming. Naast de diverse statistische analyses worden er ook mogelijke trends met betrekking tot racisme en discriminatie beschreven.

Het ministerie van Justitie, in casu de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie (Directie Coördinatie Integratiebeleid Minderheden, DCIM), heeft aan de publicatiekosten van de vijfde monitor meebetaald. Het doel van de monitor is om zicht te krijgen op verschillende verschijningsvormen van racisme, discriminatie en extreem-rechts. Het inzicht dat de monitor oplevert, wordt gebruikt ter verbetering, en aanpassing van het beleid inzake het voorkomen en bestrijden van racisme en (rassen)discriminatie. Vanaf 2003 zal de Monitor Racisme in een tweejaarlijkse cyclus worden gecontinueerd.