RESEARCH VOOR BELEID

Deskundigen voorspellen juiste winnaar: CDA grootste partij

Leiden, 23 januari 2003

Tot verbazing van de opiniepeilers is het CDA gisteren als winnaar van de verkiezingen uit de bus gekomen. Alle drie de grote opiniepeilingen wezen unaniem op een (nipte) zege voor de PvdA, terwijl het deskundigenpanel van Research voor Beleid voorspelde dat het CDA de grootste partij van Nederland zou blijven. Volgens de deskundigen zou het CDA uitkomen op 42 zetels, de PvdA op 40 zetels en de VVD op 28. Deze voorspelling ligt dicht bij de daadwerkelijke uitslag van 22 januari. De Verkiezingsvoorspeller zat in totaal 10 zetels naast de definitieve uitslag. De peiling van Interview/NSS, voorspelde een te grote winst voor de PvdA, maar zat in totaal dichter bij de uitslag met 6 zetels verschil. De laatste voorspellingen van Nipo en Maurice de Hond verschilden respectievelijk 12 en 14 zetels van de uiteindelijke uitslag.

Om de verkiezingsuitslag te kunnen voorspellen, heeft Research voor Beleid de zogenaamde Verkiezingsvoorspeller ontwikkeld. De Verkiezingsvoorspeller bestaat uit een panel van deskundigen die, mede op basis van de opiniepeilingen, de uitslag van de verkiezingen voorspellen. Dit deskundigenpanel bestaat uit oud-politici, journalisten en wetenschappers. Voorafgaand aan de verkiezingen in1998 is de Verkiezingsvoorspeller voor de eerste keer getoetst. De voorspelling van het deskundigenpanel had toen een afwijking van 14 zetels ten opzichte van de toenmalige verkiezingsuitslag. De twee grote opiniepeilingen zaten er 16 en 18 zetels naast. Het was de bedoeling om in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2002 de Verkiezingsvoorspeller ook uit te voeren, maar in verband met de moord op Fortuyn en het stilleggen van de campagnes, heeft Research voor Beleid er destijds voor gekozen de Verkiezingsvoorspeller stop te zetten.

Het onderzoeksbureau Research voor Beleid is van mening dat opiniepeilingen ten onrechte als voorspellingen van de verkiezingsuitslag zijn gebruikt. Een opiniepeiling peilt de meest waarschijnlijke verkiezingsuitslag op het moment van peilen. Dat peilmoment kan afwijken van het moment van stemmen doordat bijvoorbeeld een groot deel van de kiezers zweeft tussen 2 of 3 partijen of kiezers misschien niet gaat stemmen maar wel aan de peiling meewerkten. De Verkiezingsvoorspeller daarentegen houdt hier wel rekening mee. Op basis van hun eigen ervaringen kunnen de deskundigen deze effecten redelijk tot goed meenemen in hun voorspelling. Research voor Beleid ziet de Verkiezingsvoorspeller als een aanvulling op de opiniepeilingen om de nauwkeurigheid en voorspellende waarde van de peilingen te vergroten.


----EINDE PERBERICHT-----
Informatie:
Cornelis van der Werf, directeur Research voor Beleid (071) 525 38 21 / (071) 525 37 37
Arnold Ziegelaar, projectleider Research voor Beleid (071) 525 37 87 / (071) 525 37 37

www.verkiezingsvoorspeller.nl

23 jan 03 11:13