Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Actualiteit

Conjunctuurmeting bouwnijverheid december 2002


---

Vorst grootste stagnatieoorzaak bouwnijverheid

In december 2002 had 38 procent van de bouwbedrijven last van stagnatie in het onderhanden werk als gevolg van slechte weersomstandigheden. Uit de reacties van de respondenten valt af te leiden dat dit te maken heeft met de vorstperiode in betreffende maand. Tegelijk is de stagnatieoorzaak onvoldoende orders in december 2002 niet afgenomen, maar zelfs nog licht gestegen ten opzichte van november 2002. Ook een jaar geleden was het weer de belangrijkste stagnatieoorzaak, zij het dat het toen door slechts 13 procent van de bedrijven werd gemeld. Gebrek aan orders werd toen door veel minder bedrijven als stagnatieoorzaak gemeld dan nu.

Uit de overige uitkomsten blijkt dat de bouwbedrijven negatief oordelen over de bouwconjunctuur. In december 2002 is het aandeel bedrijven dat de komende maanden in personeelsomvang verwacht af te nemen groter dan het aandeel bedrijven dat in omvang verwacht te groeien. Dit was in december 2001 ook het geval, echter toen waren de verschillen per saldo kleiner.

Het percentage bedrijven dat een stijging van de afzetprijzen verwacht in december 2002 is ten opzichte van vorig jaar gehalveerd. In de grond-, water- en wegenbouw verwachten per saldo meer bedrijven een daling van de prijzen, dan een stijging.

Ruim 22 procent van de bedrijven beoordeelt het onderhanden werk als klein. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen 12 procent van de bedrijven het werk als klein beoordeelde. Slechts 6 procent is eind december 2002 van mening dat het onderhanden werk als groot kan worden ingeschat.

De omvang van de orderportefeuille in de bouwnijverheid is in december 2002 gedaald met 0,1 maand tot 7,2 maanden. Deze daling komt voor rekening van beide sectoren. In de burgerlijke en utiliteitsbouw is de orderportefeuille met 0,2 maand gedaald tot 7,6 maanden, dit vooral door de daling in de utiliteitsbouw. Figuur 1 laat zien dat orderportefeuille in de b&u, na een periode van geringe stijging, weer bijna tot het dieptepunt van juli/augustus 2002 is gedaald. In de gww is de orderportefeuille met 0,1 maand gedaald tot 4,5 maanden (figuur 2). Hier komt de grootste daling voor in de wegenbouw.

Deze gegevens blijken uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van december 2002 van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ruim 400 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.