Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Onderzoek Financiële Recherche naar oplichting bejaarden Publicatiedatum: 23-01-2003

De Financiële Recherche (divisie Justitiële Zaken) van de politie Gelderland-Midden heeft een onderzoek afgerond naar oplichting van oudere inwoners in Bennekom, Den Haag, Wormer en Arnhem door personen, aan wie de financiële administratie werd toevertrouwd. In dit kader werden in april en september 2002 in twee los van elkaar staande onderzoeken drie personen aangehouden. In bijna alle gevallen zijn de slachtoffers ouder dan tachtig jaar.

Eerste onderzoek
Aanleiding voor het eerste onderzoek was de aangifte van een vrouw uit Bennekom, die sinds 1993 de administratie had toevertrouwd aan een 58-jarige man uit Almere en een (inmiddels overleden) man uit Heerhugowaard. De twee zouden het geschonken vertrouwen hebben misbruikt.
Hoewel de vrouw aanvankelijk een vermogen had van ongeveer een half miljoen gulden, zit zij momenteel opgescheept met een hypothecaire schuld van ongeveer 70.000 euro. De twee verdachten hadden het slachtoffer kennelijk weten te bewegen grote sommen geld over te maken met als doel geld te beleggen. De politie gaat er van uit dat gebruik werd gemaakt van de argeloosheid van het slachtoffer ten einde een hypotheek aan te vragen en later te verhogen.
Ook een bejaarde man uit Den Haag zou -zonder doordrongen te zijn van de implicaties- een tweede hypotheek zijn aangegaan; nadat het bedrag (ongeveer elfduizend euro) op de rekening van het slachtoffer was gestort, werd het overgemaakt op de rekening van de verdachten. Een bejaarde vrouw uit Wormer zou vijftigduizend gulden zijn kwijtgeraakt door overschrijvingen te ondertekenen zonder dat ze wist waarvoor de overschrijvingen gebruikt werden.
Onderzoek door de financiële recherche heeft uitgewezen dat de bedragen niet zijn gebruikt voor beleggingen, hypotheken of koopsompolissen (zoals was beloofd), maar voor privé-doeleinden. Bovendien worden de twee verdacht 380 oudere mensen in het hele land ten onrechte acceptgirokaarten voor geringe bedragen te sturen, als contributie voor een stichting dat als doel had de uitvaart te regelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze contributies werden gebruikt voor eigen doeleinden.

Tweede onderzoek
Los van bovenstaande zaak werd in september een dertigjarige man uit Arnhem aangehouden die wordt verdacht van oplichting van een bejaard echtpaar uit Arnhem. Hoewel de verdachte aanvankelijk werd ingeschakeld voor het invullen van de belastingformulieren, wist hij het echtpaar te bewegen 110.000 euro over te maken op de rekeningen met als doel dit geld te beleggen.
Deze verdachte zou ook betrokken zijn bij de oplichting van een 62-jarige vrouw uit Arnhem, die een bedrag van circa zevenduizend euro verloor nadat zij was overgehaald geld over te maken. De verdachte had daarnaast het beheer over de sleutel van de 58-jarige buurman van de hiervoor genoemde vrouw en zou tijdens de vakantie van deze man de post verzorgen. In zijn woning wist de man een salarisstrook alsmede een kopie van een rijbewijs te bemachtigen. Daarop zou de verdachte hebben geprobeerd geld te lenen. De zaak kwam aan het rollen omdat de bankinstelling weigerde het geld te storten op de rekening van derden; het geld kwam derhalve op de rekening van het slachtoffer, die nergens van wist. Deze verdachte zit nog altijd vast.

Waarschuwing
De politie roept mensen op zeer voorzichtig te zijn met het storten van grote bedragen op rekeningen van tussenpersonen en zonodig familie of vrienden te consulteren, voordat men overgaat tot storting.

Politie Gelderland-Midden (divisie Justitiële Zaken) Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon: 026 - 3524721

---

Arnhem Veluwezoom

---

Arnhem, rijden onder invloed
Publicatiedatum: 23-01-2003

Een 40-jarige automobilist uit Arnhem is woensdagnacht op de Veldbloemenlaan in Arnhem door de politie aangehouden nadat hij betrapt was op het rijden onder invloed van alcohol. Zijn rijgedrag was voor surveillerende agenten aanleiding tot het instellen van een onderzoek. Daarbij bleek uit de ademanalyse dat de man teveel aan Bacchus geofferd had (940 ug/l, of 2,16 promille). De man bleek ook niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Met een rijverbod van 12 uur en twee bekeuringen rijker kon hij later naar huis.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, verdachte drugsdealers aangehouden
Publicatiedatum: 23-01-2003

Op de Jufferstraat en de Steenstraat in Arnhem heeft de politie gisteravond drie personen aangehouden op verdenking van handel in harddrugs, dan wel het bezit daarvan. Het gaat om drie mannen van 20, 36 en 48 jaar, allen uit Arnhem. De 36-jarige verdachte werd omstreeks half negen 's avonds aangehouden in een woning aan de Jufferstraat en bleek meerdere bolletjes cocaïne en heroïne voorhanden te hebben. Omstreeks half elf werd op de Steenstraat de 48-jarige verdachte aangehouden. De agenten zagen dat hij een bolletje harddrugs verkocht aan een ander en hielden hem terplekke aan. Hij bleek nog meer bolletjes heroïne bij zich te hebben. Even later werd bij controle op de Jufferstraat nog de 20-jarige verdachte aangehouden. Ook hij bleek in bezit te zijn van harddrugs en werd ingesloten voor nader onderzoek. De aangetroffen drugs werden in beslag genomen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, hennepkwekerij ontmanteld
Publicatiedatum: 23-01-2003

In een woning aan de Graslaan in Arnhem-Zuid heeft de politie gisteren een hennepkwekerij ontmanteld. Op de zolder van de woning troffen agenten ruim 600 planten aan. De bewoner van het pand, een 38-jarige Arnhemmer, werd aangehouden. De planten en diverse kwekerijbenodigdheden werden in beslag genomen. Door het energiebedrijf werd de stroom in het pand afgesloten en de meter weggehaald. De zaak kwam aan het licht na een tip.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, Alfa-deelnemers kijken rond in politiebureau Publicatiedatum: 23-01-2003

Op vrijdag 24 januari 2003 nemen de alfa-deelnemers een kijkje in het politiebureau aan de Beekstraat in Arnhem. Op het programma staan de cellengang, de meldkamer, maar ook de afdeling Drugs en nog meer. De deelnemers krijgen van alles te zien en te horen hoe de politie op die afdelingen te werk gaat. Het programma begint om 16.00 uur en eindigt om ongeveer 20.30 uur.

Project Alfa is een samenwerkingsproject van de politie en de Luchtmobiele Brigade om in contact en gesprek te komen met jongeren van 14 tot 18 jaar. Dit jaar is het tweede jaar dat het project draait en het project wordt gesteund door de provincie Gelderland. Dit jaar staan nog meer activiteiten op het programma.




Politie Gelderland-Midden