Gemeente Waterland


Vanaf 22 januari wordt een begin gemaakt met de sanering van de Volgermeerpolder, nabij Broek in Waterland. De voormalige vuilstortplaats Volgermeer wordt gesaneerd, omdat er in de jaren 60 en 70 grote hoeveelheden illegaal chemisch industrieel afval zijn gestort en dus sterk vervuild is. De gemeente Amsterdam, waarbij de Volgermeerpolder hoort, heeft de Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) BV Noord-Holland opdracht gegeven om te beginnen met kapwerkzaamheden. Dit is de start van de saneringswerkzaamheden, die ongeveer vijf jaar zullen duren.

Het gekapte hout zal op de Volgermeerpolder versnipperd en verwerkt worden, zodat er zo min mogelijk last wordt ondervonden door transport. Het doel is om voor 1 maart aanstaande, ruim voor de start van het broedseizoen, klaar te zijn met de kap. Het versnipperen van de bomen zal rond 1 april 2003 klaar zijn.

Vervolgens zal er verder gewerkt worden aan de sanering van de Volgermeerpolder, door het afdekken van de stortplaats met een isolerende laag grond, waardoor er geen contact meer kan optreden met de vervuilde grond. Daarnaast wordt er een monitoringsysteem aangelegd om de kwaliteit van het grondwater rondom de Volgermeer te controleren en, als dat nodig is, te zuiveren. Door deze saneringsmethode zal er op den duur een nat natuurgebied ontstaan, met verschillende flora en fauna.

Op www.milieudienst.amsterdam.nl wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van de werkzaamheden. Daarnaast vindt u hier veel achtergrondinformatie.