Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 23 januari 2003

Aan de redactie

Reactie Transport en Logistiek Nederland op verkiezingen:

Nieuw kabinet moet kiezen voor filebestrijding vanuit economische invalshoek

Transport en Logistiek Nederland hoopt dat een nieuwe regering voortvarend aan de slag kan om de grote problemen op het gebied van mobiliteit en infrastructuur te lijf te gaan. "Als de bereikbaarheid niet drastisch wordt verbeterd, loopt onze economie volledig vast", aldus Algemeen Voorzitter Mich van der Harst. "Nu al zien we bedrijven naar het buitenland vertrekken, omdat daar minder files zijn."

De eerste aanzet die het kabinet-Balkenende heeft gegeven met de Spoedwet Wegverbreding en extra geld voor wegen, verdient lof, aldus de vervoerders. Maar deze aanpak moet worden doorgezet. Wel is duidelijk dat er slimme keuzes moeten worden gemaakt. Transport en Logistiek Nederland pleit er daarom voor om die files heel snel aan te pakken die economisch gezien de meeste kosten veroorzaken.

Volgens de vervoerders moet op korte termijn een Kwaliteitsnet worden ontwikkeld. Dit is een landelijk netwerk van wegen dat belangrijke economische concentraties, zoals havens en bedrijventerreinen, met elkaar verbindt. Essentie is dat gekozen wordt op basis van economische relevantie. Het gaat om wegen met veel zakelijk verkeer: dat kunnen vrachtauto's zijn, maar zeker ook personenauto's en bussen.

Op de middellange termijn moet een budgetneutrale kilometerprijs worden ingevoerd. Een kilometerprijs geeft een prikkel voor een beter gebruik van de weg; wie meer rijdt moet ook meer betalen. Uiteindelijk maakt de kilometerprijs op de lange termijn de weg vrij voor een compleet andere aanpak. Kern hiervan is dat de weggebruikers gaan bepalen welke knelpunten moeten worden opgelost uitgaande van de bereidheid van diezelfde weggebruikers om daar ook voor mee te betalen.

Het nieuwe kabinet moet snel komen met een nieuw NVVP, Nationaal Verkeers- en Vervoers Plan, waarin alle plannen staan beschreven. Ook vragen de vervoerders om een voortvarende aanpak van de criminaliteitsbestrijding en vermindering van de lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de afdeling PRV, Clarisse Buma, 079-3636115.