Gemeente Amsterdam

Amsterdam wil informatie uit schaduwboekhouding Bos 22 januari 2003 - Stefan Rutte

Burgemeester Cohen heeft op 14 januari jl. in een brief de voorzitter van de Parlementaire Enquête Commissie Bouwnijverheid verzocht om informatie ter beschikking te stellen uit de schaduwboekhouding van ing. A.M. Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem en uit soortgelijke boekhoudingen van andere bedrijven waarover de commissie beschikt.

Uit het onderzoek van de enquêtecommissie is gebleken dat de gemeente Amsterdam waarschijnlijk grote financiële schade heeft geleden. Van de 3445 aanbestedingen in de schaduwboekhouding van ing. A.M. Bos van Koop Tjuchem blijkt ongeveer 40% een directe relatie met Amsterdam te hebben. Het college van B&W bekijkt of het mogelijk is de geleden financiële schade bij bouwbedrijven terug te vorderen en laat hiervoor nu binnen drie weken een plan van aanpak ontwikkelen. Het college wil ook beschikken over de in de schaduwboekhouding genoemde namen van Amsterdamse ambtenaren, om vervolgens door het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam nader onderzoek te laten doen naar mogelijke integriteitsschendingen door deze ambtenaren.

Om mogelijke fraude met aanbestedingen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, wil het college de processen en procedures rondom aanbestedingen meer gestructureerd laten verlopen, beter controleren en beter registreren. Een ambtelijke projectgroep komt hiertoe op korte termijn met voorstellen. Het college stemde ook in met de beantwoording van de raadsvragen van de raadsleden drs. M.J.A. Reuten en B.C.J. Olij (PvdA) over de bouwfraude.

© Gemeente Amsterdam