Gemeente Amsterdam

Referendum Science Park Amsterdam kan geen gevolgen hebben voor de plannen
22 januari 2003 - Stefan Rutte
Het college van B&W heeft kennis genomen van de uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 24 december jl., waarin de beroepen tegen de afwijzing van het referendumverzoek over het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) van het Science park Amsterdam (voorheen WTCW genaamd) gegrond zijn verklaard. Het SPvE is daarmee een referendabel besluit, zonder dat daar nog een nadere afweging door de gemeenteraad aan te pas komt.

Het referendum over het SPvE heeft echter geen gevolgen voor het al door de gemeenteraad vastgestelde en in procedure gebrachte bestemmingsplan voor het Science park. Ook de overige (planologische) ontwikkeling van het gebied hoeft op grond van de uitspraak niet te worden opgeschort. Een eventuele voor de gemeente negatieve uitslag van het referendum heeft - wat het college betreft - dus geen gevolgen voor de plannen voor het gebied.

De raadscommissie wordt in haar vergadering van 30 januari nader geïnformeerd over de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan de rechtelijke uitspraak. Na behandeling in de commissie zal een openbare kennisgeving worden gepubliceerd als startpunt van de termijnen voor het inzamelen van de handtekeningen.

Het college heeft daarnaast het Masterplan Science park Amsterdam vastgesteld. Het Science park Amsterdam wordt een internationaal kenniscentrum op het voormalige terrein van het Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer (WTCW) in Amsterdam-Oost.

In mei 2001 heeft de gemeenteraad het SPvE van het WTCW-terrein vastgesteld en in juni 2002 het bestemmingsplan. In het Masterplan worden de ambitie en regels voor de verdere ruimtelijke uitwerking van het gebied nader vastgelegd. Ook beschrijft het Masterplan een ruimtelijke structuur voor het gebied waarin interactie tussen onderwijs, onderzoek en ondernemen wordt bevorderd. In het plangebied zal de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam centraal komen te liggen.

© Gemeente Amsterdam