Gemeente Zevenaar

Bouwtoezicht gemeente Zevenaar op derde plaats

In het jaar 2001 heeft de Inspectie VROM 44 gemeenten onderzocht op de uitvoering en naleving van de bouwregelgeving. De afdeling Bouwen, wonen en milieu van de gemeente Zevenaar eindigde op een derde plaats. De gemeente Zevenaar is verheugd dat de inspectie haar het oordeel in de breedte goed gaf.

Het onderzoek maakt deel uit van het inspectieprogramma bouwregelgeving van de VROM. Alle gemeenten in Nederland worden in dit onderzoek vóór het jaar 2004 onderzocht. De organisatie van bouw- en woningtoezicht is in de meeste gemeenten matig, zo schrijft de inspectie. Er zijn geen gemeenten die het zeer goed of zeer slecht doen; de gemiddelde prestaties zijn matig tot voldoende. Uit de inspectie blijkt dat een kwart van de gemeenten onder de maat presteert.

De onderzoekers hebben interviews gehouden en 17 bouwdossiers (steekproef) van iedere gemeente bekeken. Deze dossiers zijn zowel technisch, juridisch als procesmatig doorgelicht. Aansluitend controleerden de onderzoekers een aantal gerealiseerde bouwwerken in de praktijk en vergeleken deze met de regelgeving en de verleende vergunning.

Ondanks de hoge score van de gemeente Zevenaar is de afdeling Bouwen, wonen en milieu bezig met het optimaliseren van haar processen. Dit om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn. Op het moment wordt bekeken hoe doorlooptijden verder kunnen worden verkort door het stroomlijnen van werkprocessen. Ook zal de klanttevredenheid in 2003 worden gemeten bij de afhandeling van bouwaanvragen. Daarnaast wordt gewerkt aan het beschikbaar stellen van informatie via internet voor de burger.