ECORYS

ECORYS wint prestigieus metroproject Warschau

22 januari 2003

Een consortium onder leiding van ECORYS Nederland BV gaat het gemeentebestuur van Warschau adviseren bij de aanbesteding voor de uitbreiding van de metro in de Poolse hoofdstad. Het Rotterdamse onderzoeks- en adviesbureau is voor deze opdracht geselecteerd door de Oost-Europabank. Het project omvat de verlenging van de huidige metrolijn, die van noord naar zuid loopt, en de aanleg van een nieuwe oost-westverbinding. Het 1,5 miljard euro kostende project zal door middel van publiek private samenwerking (PPS) worden gerealiseerd. De verwachting is dat de aanbesteding eind dit jaar zal beginnen. Het project wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze PPS-projecten in Centraal- en Oost-Europa. Daarnaast is ECORYS gevraagd om het Poolse ministerie van Infrastructuur te ondersteunen bij het opzetten van een PPS-centrum voor het verder ontwikkelen van PPS in Polen.

ECORYS werkt in het consortium samen met het internationale advocatenkantoor Allen & Overy, het Duitse railingenieursbureau TransTec en het Engelse ingenieursbureau MottMcDonald. ECORYS is verantwoordelijk voor het projectmanagement, dat deels vanuit de lokale ECORYS-vestiging in Warschau plaatsvindt, en levert de kennis op het gebied van PPS, transporteconomie en projectfinanciering.

In het consortium zijn de PPS-ervaringen en -expertise uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland samengevoegd en versterkt met de benodigde juridische en technische kennis. Door deze bundeling van krachten wist het consortium na een hevige concurrentiestrijd maar liefst 26 inschrijvers achter zich te laten. ECORYS dankt dit succes onder meer aan zijn strategie om de PPS-kennis die is opgedaan in Nederland, waar het bedrijf een van de marktleiders is, te exporteren naar de rest van Europa. Andere recente succesvolle acquisitietrajecten van ECORYS voor PPS-advisering in België en Denemarken geven aan dat continentaal Europa klaar is voor de Nederlandse PPS-aanpak.