European Commission

IP/03/106

Brussel, 23 januari, 2003

"Onzichtbare burgers" : Anna Diamantopoulou bij de opening van het Europees Jaar van de gehandicapten 2003

Anna Diamantopoulou, het met werkgelegenheid en sociale zaken belaste lid van de Europese Commissie, zal ter gelegenheid van de opening van het Europees jaar van de gehandicapten op zondag 26 januari in Athene het woord voeren. Het evenement, dat door het Griekse Voorzitterschap en de Commissie samen georganiseerd is, dient om de aandacht te vestigen op dit jaar en de duurzame vorderingen die het daarna voor de 37 miljoen mensen met een handicap in de EU moet brengen. Het Europees jaar is het meest ambitieuze politieke initiatief tot verwezenlijking van gelijke kansen voor gehandicapten dat ooit in Europa ontplooid is.

Anna Diamantopoulou zal zeggen dat de lidstaten niet genoeg doen om de 37 miljoen mensen met een handicap in Europa dezelfde rechten te geven als de niet-gehandicapten. De bedoelde rechten kunnen worden samengevat als het recht op toegang tot een baan, tot gebouwen, tot e-mails en internet. Deze rechten bestaan misschien al op papier maar niet in de praktijk. Het Europees jaar van de gehandicapten moet het begin inluiden van een duurzame verandering voor onze 'onzichtbare burgers.'

Het jaar heeft ten doel de boodschap te verspreiden dat mensen met een handicap het recht hebben om aan alles in de maatschappij, op het werk en daarbuiten mee te doen. De handicap zelf is geen 'probleem'. Het is veeleer het onvermogen van de maatschappij om een omgeving te scheppen waarin gehandicapten op gelijke voet met niet-gehandicapten kunnen wonen en werken. De Griekse minister van volksgezondheid en sociale zekerheid, Costas Stefanis, en de voorzitter van het Europees gehandicaptenforum, Yannis Vardakastanis, zijn twee van de sprekers die tijdens de opening van het jaar op 26 januari in Athene het woord zullen voeren. De openingsceremonie is tevens het startsein voor het vertrek van een Europese bus die de mensen in de steden en dorpen van heel Europa bewust moet maken van het jaar. De bus zal door heel Europa toeren: van Griekenland naar Oostenrijk en vandaar door de andere lidstaten. De reis zal eind 2003 in Italië eindigen zie

http://www.eypd2003.org/

voor de busroute. De Commissie zal de resultaten van het jaar in de eerste helft van 2004 evalueren.

Er zijn naar schatting 37 miljoen mensen met een handicap in de EU (zevenmaal zo veel als de bevolking van Denemarken en bijna viermaal zo veel als die van België. Weliswaar beschikken wij niet over uitgebreide en vergelijkbare gegevens maar naar schatting 38% van de gehandicapten tussen de 16-34 jaar in Europa hebben inkomsten uit arbeid tegen 64% van de niet-gehandicapten. Tussen de 2 à 3,5 miljoen mensen met een handicap zouden deel uit kunnen maken van de beroepsbevolking van de EU. Bovendien hebben niet-gehandicapten tweemaal zo vaak een tertiaire opleiding voltooid als zwaargehandicapten.

De EU heeft nieuwe wetgeving aangenomen die iedere vorm van directe en indirecte discriminatie van gehandicapten op het werk verbiedt. De lidstaten en de Commissie hebben besloten dat deze richtlijn uiterlijk eind 2003 ten uitvoer moet zijn gelegd. Een essentieel punt in deze richtlijn is dat alle bedrijven in de EU verplicht zijn tot een redelijke aanpassing aan de behoeften van gehandicapte werknemers (dat zou bijv. kunnen betekenen terbeschikkingstelling op eigen kosten van een spraakgestuurde computer aan een gehandicapte die zijn handen niet kan gebruiken).

De Europese Commissie zal ook mondiale maatregelen steunen om gelijke kansen voor mensen met een handicap te bereiken wereldwijd naar schatting 610 miljoen mensen en staat op het punt om een mededeling aan het Europees Parlement en de Raad goed te keuren waarin deze steun uiteen wordt gezet. De Commissie zal aandringen op een gepland nieuw VN-rechtsinstrument om de rechten en de waardigheid van mensen met een handicap te beschermen en te bevorderen. Zij vindt het van fundamenteel belang dat de EU actief meewerkt aan de ontwikkeling van zo'n mondiaal instrument, vooral gezien de hernieuwde politieke en juridische verbintenissen van de EU om discriminatie in de EU te bestrijden. Een nieuw bindend VN-rechtsinstrument dient om de toepassing van de mensenrechten specifiek aan mensen met een handicap aan te passen en deze rechten te profileren. In concreto zou het een wereldwijde gedragscode voor regeringen vaststellen op grond waarvan alle landen daadwerkelijk gelijke rechten voor mensen met een handicap waarborgen. Dit zou tot gevolg hebben dat landen zich zullen verbinden om met interne wetgeving en beleid te komen die/dat aan de overeengekomen mensenrechten voldoet.

Foto's van de mediatheek:

http://europa.eu.int/comm/mediatheque/photo/select/yearhdcp_en.htm

De website van het Europees jaar van de gehandicapten 2003 :

http://www.eypd2003.org/

volledig toegankelijk voor slechtzienden

Eurobarometer over een handicap :

http://europa.eu.int/comm/public_opinion

Gegevens van Eurostat over een handicap :

http://europa.eu.int/comm/dgs/eurostat

Het Europees Gehandicaptenforum :

http://www.edf-feph.org/

http://europa.eu.int/comm/employment_social/intcoop/index_en.htm

http://europa.eu.int/comm/employment_social/fundamental_rights/index_e n.htm