Fontys


donderdag 23 januari 2003

Fontys Pedagogische Technische Hogeschool Eindhoven krijgt lector

Per 1 januari 2003 heeft de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen . Prof. dr. J.M.M. van der Sanden (54) benoemd tot lector voor het lectoraat Didactiek van het Beroepsonderwijs bij Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool Eindhoven.

Johan van der Sanden promoveerde in 1986 aan de Katholieke Universiteit Brabant op het leren van technische vaardigheden in het beroepsonderwijs en heeft inmiddels een brede werkervaring. Hij was onderzoeker, universitair docent en universitair hoofddocent op de KUB (thans Universiteit van Tilburg), is wetenschappelijk directeur van de Technische Universitaire Lerarenopleiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en bijzonder hoogleraar in de Didactiek van de Technische Wetenschappen, eveneens aan de TU/e. Ook is hij kerndocent van TIAS Business School in Tilburg bij de leergang Strategisch Management van Onderwijs en Educatie en voorzitter van VELON (Vereniging Lerarenopleiders Nederland).

Van der Sanden wil zijn nieuwe functie als lector aangrijpen om - naast een bijdrage aan de professionele vorming van docenten - ook zijn betrokkenheid bij een aantal innovaties in het vmbo en het mbo te intensiveren en een aantal nieuwe projecten op te starten. Het is zijn bedoeling de lerarenopleiding en het vmbo- en mbo-veld actief bij deze onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te betrekken. Daarmee hoopt hij tevens een bijdrage te kunnen leveren aan het vergroten van de externe gerichtheid en de verbetering van de kwaliteit van de lerarenopleiding. Maar ook schoolontwikkeling in vmbo-instellingen en instellingen voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie staat hoog op de agenda. Praktijkgericht beroepsdidactisch onderzoek dat leidt tot vermeerdering van kennis over de ontwikkeling van competenties bij leerlingen en docenten in het beroepsonderwijs staat daarbij centraal.