Ingezonden persbericht


persbericht

DatumNummer persbericht23 januari 2003P015

Meer comfort, minder kosten

GEZAMENLIJKE ACTIE VOOR ENERGIEBESPARING IN WONINGEN WEEZENHOF EN NEERBOSCH-OOST

De gemeente Nijmegen start eind januari de energiebesparingsactie 'Meer Comfort, Minder Kosten'. Deze actie richt zich vooral op eigenaren-bewoners. Samen met het energiebedrijf Nuon, diverse plaatselijke aannemers en installateurs, de SNS-bank en de Gamma, biedt de gemeente een interessant pakket met maatregelen om flink te besparen op energie.

Energiebesparing is een belangrijk speerpunt van het rijksbeleid om het broeikaseffect tegen te gaan. De gemeente Nijmegen kiest voor deze actie, omdat woningen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het energieverbruik. Een slecht geïsoleerd huis verbruikt wel drie keer zoveel energie voor ruimteverwarming als een nieuwbouwwoning anno 2003.

Gasverbruik (kosten/jaar)CO2-uitstoot in kilogram per jaar Slecht geïsoleerde woning2.150 m3 (¤ 925)3.870 kg
Gemiddelde Nederlandse woning 1.575 m3 (¤ 675)2.835 kg Goed geïsoleerde woning anno 2002700 m3 (¤ 300)1.260 kg

De gemeente biedt een maatregelenpakket dat de energierekening flink laat zakken en het wooncomfort verbetert. En dat vertaalt zich door, in een stijgende waarde van de woningen. Uiteindelijk zijn energiebesparende maatregelen beter voor het milieu.

Pakket maatregelen
Het pakket met maatregelen bestaat uit een EnergiePrestatieAdvies (EPA) en, voor wie dat wil, ondersteuning bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Een EPA is een energiebesparingsadvies voor de woning. Na een bezoek van een EPA-adviseur van Nuon ontvangt de bewoner een rapport, waarin een overzicht staat van de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De kosten van een EPA zijn ¤ 200,- per woning. Dit bedrag krijgt de bewoner volledig terug. Door de grootschalige aanpak en het gebruik maken van landelijke subsidies, zijn de prijzen voor het uitvoeren van de maatregelen gunstig. Bovendien krijgt de bewoner die een EPA laat uitvoeren 10% extra premie boven op de normale premies voor energiebesparing.

Kwaliteit
Voor de uitvoering van de maatregelen heeft de gemeente een groep van (lokale) erkende en ervaren aannemers en installateurs samengesteld. Zij kunnen tegen vaste, lage tarieven de geadviseerde maatregelen voor de woningeigenaar uitvoeren. De coördinatie van de uitvoering van de maatregelen is in handen van de organisatie Planbuilding.

Start in Weezenhof en Neerbosch-Oost
De actie start in januari met een mailing in de wijk Weezenhof. De eigenaren-bewoners ontvangen een folder met daarin een antwoordkaart. Zij hoeven alleen de antwoordkaart op te sturen en zij worden benaderd door een EPA-adviseur. Voor de bewoners van de Weezenhof wordt op 3 februari een informatieavond georganiseerd op de Prins Clausschool. Tijdens deze avond wordt informatie verstrekt over het project en wordt bovendien dieper ingegaan op woningisolatie in relatie tot vochtproblemen in de woning. Nog in het eerste kwartaal van 2003 worden ook bewoners in de wijk Neerbosch-Oost benaderd. Overigens kunnen ook andere Nijmegenaren meedoen aan de actie. Actiefolders zijn verkrijgbaar bij het Open Huis.

Informatie
De actie 'Meer Comfort, Minder Kosten' loopt tot 31 december 2003. Voor meer informatie over de actie kunnen Nijmegenaren terecht op: www.Nijmegen.nl/wijkinformatie.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M. Delissen, doorkiesnummer 2380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen