Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

23 januari 2003
ir. Paul Moltmaker, voorzitter Onderzoeksbegeleidingsgroep drs. Elsbeth van Dam, secretaris Rekenkamercommissie 023-5113129
023-5113440
evdam@haarlem.nl
18/2003
Gemeente Haarlem

Persbericht

Datum
Informatie bij

Telefoon
Fax
E-mail
Nummer

Is een prestatieplan een goed instrument?

Rekenkamercommissie gemeente Haarlem onderzoekt prestatieplannen gesubsidieerde instellingen

De Rekenkamercommissie is een onderzoek begonnen naar de prestatieplannen die de gemeente afspreekt met gesubsidieerde instellingen in Haarlem. De prestatieplannen zijn in 1996 ingevoerd. Er staat in waarom de subsidie gegeven wordt (doel) en wat de instelling gaat doen om dat te bereiken (prestatie). Dat is een uitgangspunt waar de Rekenkamercommissie zich goed in kan vinden. Maar heeft het in de praktijk ook zo gewerkt? Kon de gemeente op deze manier beter nagaan of de subsidies goed werden besteed? En als dat nodig was tijdig ingrijpen? Dit zijn vragen waarop het onderzoek een antwoord moet geven.

Financieel belang subsidies groot
Het gaat bij de jaarlijkse subsidieverstrekking om grote bedragen. Zo heeft de gemeente in 2001 bijna 30 miljoen euro aan subsidies verleend. Dit is bijna 10 procent van de totale gemeentelijke begroting. Het merendeel, ¤ 26 miljoen, door de sector Maatschappelijke Ontwikkeling. Geld dat wordt uitgegeven aan activiteiten voor de Haarlemse bevolking die anders niet of in mindere mate zouden plaatsvinden. Een doelmatige besteding van dat geld is dus belangrijk. Grote instellingen met een prestatieplan zijn bijvoorbeeld de stadsdeelorganisaties (Radius, Centrum-Zuid, Zuid-West). Zij voeren het wijkgerichte welzijnswerk uit en krijgen daarvoor in totaal zo'n 5 miljoen euro aan subsidie. Maar lang niet alle gesubsidieerde instellingen zijn verplicht om een prestatieplan op te stellen. De gemeente wil het instrument in 2004 uitbreiden naar instellingen op het terrein van sport en recreatie, onderwijs en cultuur. De werking van de bestaande prestatieplannen is evenwel nooit door de gemeente onderzocht.

Wie voert onderzoek uit?
Onderzoeksbureau IOO gaat het onderzoek voor de Rekenkamercommissie uitvoeren. IOO is gespecialiseerd in onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van overheidsuitgaven. Het bureau is gevestigd in Zoetermeer. De onderzoekers analyseren de prestatieplannen van een tiental instellingen en voeren gesprekken met deze instellingen. Tevens worden gesprekken gevoerd met ambtenaren van de gemeente. Het onderzoek is begin mei afgerond. Het college van burgemeester en wethouders wordt in de gelegenheid gesteld op het onderzoek te reageren. Het rapport met de reactie van het college en het nawoord van de Rekenkamercommissie wordt vervolgens aan de gemeenteraad aangeboden.

Rekenkamercommissie
De Rekenkamercommissie is een nieuwe commissie van de Haarlemse gemeenteraad. De commissie heeft zelfstandige onderzoeksbevoegdheden op het terrein van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het beheer en bestuur. Daarnaast onderzoekt de commissie jaarlijks de rekening.