Gemeente Leiden

Persbericht

Evaluatie Protocol Gedragsregels Zwembaden

Publicatiedatum: 23 januari 2003

De projectgroep Agressie Zwembaden heeft op 20 januari 2003 het rapport Evaluatie werking Protocol Gedragsregels Zwembaden uitgebracht. De evaluatie beschrijft de werking van het protocol in 70 zwembaden van de politieregio's Hollands Midden, Haaglanden en Amsterdam - Amstelland in de periode 8 mei - 15 september 2002.

Het Protocol Gedragsregels Zwembaden is op 8 mei 2002 ingevoerd in de regio's Hollands Midden en Haaglanden. De zwembaden in de regio Amsterdam-Amstelland volgden op 12 juli 2002. In bijna ieder zwembad is wel eens sprake van overlast door bezoekers. De ernst van de overlast verschilt en soms is het zelfs aanzienlijk ernstiger dan overlast en is er sprake van bijvoorbeeld intimidatie en geweldpleging. Om in dergelijke situaties adequaat op te kunnen treden, heeft een breed samengestelde projectgroep een protocol opgesteld. In de onderzoeksperiode is het protocol ongeveer 200 keer toegepast. Het ging hierbij meestal om eenvoudige overtredingen van de huisregels. In sommige gevallen betrof het strafbare feiten.

Uit de evaluatie blijkt dat het protocol zijn meerwaarde heeft bewezen. Het biedt het personeel van de zwembaden houvast bij het optreden in de baden. Voor het publiek is er de wetenschap dat er op adequate wijze gereageerd wordt op agressief gedrag. Het protocol levert nadrukkelijk een bijdrage aan het gevoel van veiligheid van de zwembadbezoekers en het personeel. In het Protocol Gedragsregels Zwembaden zijn duidelijke afspraken gemaakt over de relatie zwembad, politie en OM. Met name de afspraken tussen de zwembadmanagers en de wijkagenten blijken goed te werken.

Op de website www.leiden.nl/protocolzwembaden is het protocol, de evaluatie en andere informatie over het Protocol Gedragsregels Zwembaden na te lezen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wijdt op korte termijn een ledenbrief aan het protocol en de evaluatie.

Deze pagina is gewijzigd op 23-01-2003