Gemeente Utrecht

GROWSHOP AAN WESTERKADE GESLOTEN

De burgemeester van Utrecht heeft op basis van de Opiumwet besloten dat de 'Growshop' (Groothandel Agra) aan de Westerkade 37-38 voor zes maanden gesloten dient te worden voor publiek. In het pand zijn hoeveelheden softdrugs aangetroffen, die ruim uitgaan boven de gebruikelijke hoeveelheid voor eigen gebruik. Daarnaast is in het pand en bij één van de exploitanten een vuurwapen aangetroffen.

De 'Growshop' is geen verkooppunt van softdrugs (coffeeshop), die door de gemeente Utrecht gedoogd wordt. Groothandel Agra(Westerkade 37-38) is een winkel/groothandel die geen producten mag leveren aan particulieren.

Bij een inval in het pand op vrijdag 17 januari zijn ruim 1450 cannabisstekjes, 119,5 gram hasj en 445 gram gedroogde weed aangetroffen. Dit is ruim meer dan de gebruikelijke hoeveelheid voor eigen gebruik. De softdrugs zijn dus bestemd voor verkoop, levering of verstrekking. Dit is door één van de huurders/gebruikers van het pand bevestigd.

In het pand is bij de inval tevens een vuurwapen aangetroffen. Een ander vuurwapen is aangetroffen bij één van de ondernemers.

Op basis van de Gemeentewet heeft de burgemeester in het belang van de veiligheid afgelopen vrijdag (17 januari 2003) besloten het pand met onmiddellijke ingang te sluiten tot maandagochtend 20 januari. Dit besluit is genomen in afwachting van nadere maatregelen. Maandag heeft de burgemeester op basis van de Opiumwet besloten het pand voor zes maanden te sluiten (bestuursdwang) voor het publiek. Gedurende deze periode mogen er geen (groot)handelsactiviteiten meer worden ondernomen.

Dit besluit is mede genomen met het oog op bescherming van de openbare orde en het voorkomen van aantasting van het woon-, winkel- en leefklimaat. In het pand zijn verboden middelen aangetroffen in de zin van de Opiumwet. Bij het vaststellen van de sluitingstermijn heeft de burgemeester de aangetroffen vuurwapens als verzwarende omstandigheid in overweging genomen. Daarnaast weegt zwaar dat het pand dichtbij een kinderopvang ligt en dat erboven het pand mensen wonen, die niets met de activiteiten in de winkel te maken hebben.