Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-01-2003
Politieberichten van 23/1 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Drachten: boot gezonken
Woensdag omstreeks 12.30 uur kwam een melding binnen dat op de Tussendiepen de motorboot "Stad Genemuiden" was gezonken. De 16 meter lange historische motorkruiser lag afgemeerd aan de havenkade van het bedrijfsterrein. Uit het schip kwamen luchtbellen. Een duikteam van de brandweer Heerenveen heeft de boot onderzocht. In de boot werd geen personen aangetroffen. Na het onderzoek van de brandweer zijn bergers begonnen de boot te lichten.

Drachten: mishandeling
Woensdagmiddag kwam een 43-jarige inwoonster van Drachten aan het bureau. De deed aangifte van mishandeling van haar 9-jarige zoon. De jongen was dinsdagmiddag omstreeks 12.15 uur van de school aan de Lauwers op weg naar huis. Toen hij op de Ame fietste, werd hij door 5 jongens, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar, opgewacht. Van deze jongens is een beperkt signalement bekend. De jongen moest stoppen en werd toen geslagen en geschopt door de jongeren. Ook zijn fiets werd beschadigd. Een passerende fietser was hiervan getuige, doch greep niet in. Toen er een auto aankwam, lieten de jongeren de jongen gaan. De jongen is door een dokter onderzocht, doch deze kon geen uiterlijk letsel ontdekken. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt eventuele getuigen om zich te melden, telefoon 0900 8844.

Sneek: mishandeling
Woensdag omstreeks 20.30 uur vond in een woning aan de Westhemstraat een mishandeling plaats. Een 24-jarige inwoner van Sneek gaf in de woning een 16-jarig meisje een klap en bedreigde haar met een mes. De oorzaak van de mishandeling moet gezocht worden in de relationele sfeer. De verdachte verliet daarop de woning en sloeg in het voorbijgaan nog een ruit stuk. Het meisje deed aangifte van mishandeling en vernieling. Door de politie werd de omgeving afgezocht doch de verdachte werd niet meer aangetroffen. Deze moet dus nog worden gehoord.

Burgum: drugs
Naar aanleiding van klachten van een aantal bewoners van het AZC Burgum over opiumgebruik in het centrum heeft de politie een onderzoek ingesteld. Op maandag 20 januari werd een 45-jarige asielzoeker (Iranese nationaliteit) uit Drogeham, die kwam stempelen in het AZC, aangehouden. In zijn handtas werd ruim 20 gram ruwe opium aangetroffen, alsmede een geldbedrag van 750.- (handelsgeld) De opium en het geld werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. In de woning van de verdachte werd een onderzoek ingesteld en hierbij werd nog eens 70 gram ruwe opium gevonden. De 70 gram ruwe opium werd eveneens in beslag genomen. In het AZC werd diezelfde dag nog een 31-jarige bewoner (Iranese nationaliteit) aangehouden op verdenking van het doorverkopen van de ruwe opium. Ook deze verdachte werd overgebracht naar het bureau. De ruwe opium wordt in de landen Iran, Irak en Afghanistan gerookt in een waterpijp. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en ze zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Harlingen: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 19.00 uur vond op de Domela Nieuwenhuisweg een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 25-jarige inwoonster van Harlingen hield vermoedelijk niet voldoende rechts en bij het passeren van een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde, raakten beide voertuigen elkaar. De auto uit tegenovergestelde richting werd bestuurd door een 22-jarige inwoonster van Harlingen. Beide vrouwen stapten uit, wisselenden een paar woorden en daarna stapte de 25-jarige vrouw (verdachte) weer in haar auto en reed weg, zonder haar identiteit bekend te maken. Door de politie werd een onderzoek in de omgeving ingesteld, doch de desbetreffende auto werd niet meer aangetroffen. Vervolgens kreeg de politie een telefoontje dat de auto zou staan in de Dokstraat. Toen zij hier gingen kijken, was de bestuurster reeds vertrokken. Uiteindelijk werd de auto omstreeks 22.15 uur aangetroffen in de Thorbeckestraat. Toen de agenten bij de auto stonden, kwam de bestuurster uit de woning naar buiten. Zij bleek dronken te zijn. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde de vrouw iedere medewerking aan een ademanalyse. Tegen de bestuurster werd proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed, veroorzaken van een aanrijding, doorrijden na aanrijding en het weigeren van de ademanalyse. De auto van de verdachte werd in beslag genomen en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Arum: verlichtingscontrole
Donderdag tussen 07.40 en 08.10 uur werd op de Sytzamaweg een verlichtingscontrole gehouden. Een zestal scholieren kreeg een bekeuring daar zij hun fietsverlichting niet in orde hadden.

Gorredijk: aanrijding met lichtgewonde
Donderdag omstreeks 07.45 uur vond op de Stationsweg een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een bromfiets. De bestuurder van de bestelauto, een 42-jarige inwoner van Westerhaar, sloeg rechtsaf de wijk Loevestijn in en verleende daarbij geen vrije doorgang aan een bromfietser, die uit tegenovergesteld over dezelfde weg naderde. De bromfietsbestuurder, een 18-jarige inwoner van Lippenhuizen, raakte lichtgewond en zijn knie en enkel. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272