Ingezonden persbericht


Rotterdam, 7 januari 2003

PHILIPP BAUKNECHT (1884-1933)
Expressionist in Davos - schilderijen en houtsneden

De tentoonstelling met schilderijen en houtsneden van Philipp Bauknecht (1884-1933) is wegens succes verlengd. Het werk van deze Duitse expressionist is nog tot en met 23 maart 2003 te zien in het Chabot Museum.

Philipp Bauknecht in het Chabot Museum
Het Chabot Museum toont een representatieve selectie schilderijen en houtsneden uit het oeuvre van de Duitse expressionist Philipp Bauknecht (1884-1933). Het merendeel van deze werken is afkomstig uit de particuliere collectie Smid, aangevuld met bruiklenen uit museale en andere particuliere collecties. Het werk van Bauknecht is nog zelden getoond en nu, na vele decennia, voor het eerst weer in Nederland te zien. De tentoonstelling is een voortzetting van een reeks internationale tentoonstellingen die het Chabot Museum eerder organiseerde over Ossip Zadkine, Käthe Kollwitz en Ernst Ludwig Kirchner. In de filmzaal van het museum wordt een inleidende videofilm vertoond over het leven en werk van Bauknecht.

Leven in Davos
Philipp Bauknecht bracht, net als Ernst Ludwig Kirchner, een groot deel van zijn leven door in het Zwitserse Davos. Door tuberculose verbannen naar dit heilbrengende kuuroord hoog in de bergen schiep Bauknecht een oeuvre dat overweldigt door kracht en heftig kleurgebruik. Centraal in het werk van de kunstenaar staan het leven en landschap in en rondom Davos. De aanblik van de monumentale bergvormen en de rijkdom aan kleuren vormden voor Bauknecht een rijke inspiratiebron. Ook schilderde hij de boerenbevolking van Davos tijdens dagelijkse bezigheden.

Publicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling in het Chabot Museum is een uitgebreide monografie over Philipp Bauknecht verschenen (Uitgeverij Thoth). Gerenommeerde Duitse auteurs gaan in hun artikelen in op de uniciteit en de ontwikkeling van het werk van deze 'vergeten' kunstenaar. De publicatie is zowel in het Chabot Museum, als in de boekhandel verkrijgbaar.

Educatie
Bij de tentoonstelling Philipp Bauknecht - Expressionist in Davos is, speciaal voor CKV-leerlingen, educatief materiaal verkrijgbaar. Zie ook www.chabotmuseum.nl/jongerensite

Informatie voor de kunstredacties
Voor meer informatie over de tentoonstelling en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het Chabot Museum, tel. 010 4363713 of mail@chabotmuseum.nl

Openingstijden:

di t/m vr 11.00 - 16.30
za 11.00 - 17.00
zo 12.00 - 17.00
maan- en feestdagen gesloten

Toegangsprijzen:

volwassenen 5,-- euro
Ver. Rembrandt 2,-- euro
CJP/CKV 2,-- euro
kinderen tot 12 jaar gratis

Rondleidingen voor groepen tot maximaal 20 personen op aanvraag mogelijk. Voor aangemelde groepen vanaf 12 personen geldt een gereduceerd toegangstarief.

Chabot Museum
Museumpark 11
3015 CB Rotterdam
Tel: 010-436 37 13
Fax: 010-436 03 55
www.chabotmuseum.nl
mail@chabotmuseum.nl