Natuurmuseum Groningen


PERSBERICHT
Groningen, 17 januari 2003
Hoofdstukken uit de collectie van natuurmuseum groningen Natuurmuseum Groningen presenteert vanaf 21 januari de tentoonstelling Hoofdstukken. Iedere installatie vertelt een nieuw verhaal uit het boek van de natuur. Zoogdieren, eieren en nesten, fossielen, insecten en mineralen, maar ook dieren op sterk water en schelpen en tropische koralen zijn poëtisch uitgelicht en op toegankelijke wijze beschreven.

Zoogdieren

Zoogdieren hebben een paar dingen gemeen: ze zijn warmbloedig, hebben meestal haren en gaan doorgaans erg zuinig op met hun eieren. Want zonder ei geen zoogdier. In tegenstelling tot vogeleieren zijn zoogdiereneieren piepklein. Een vogelei is eigenlijk een eiervoorraadschuurtje waarin het kuikentje groeit, waarbij moedervogel het ei warm houdt. Dat is bij een zoogdierenei niet nodig. Het groeit in een zeer beschermde omgeving. Voor de voedselvoorziening en vooral voor de aanvoer van zuurstof wordt een apart orgaan ontwikkeld, de placenta.

Fossiel

De betekenis van het woord fossiel is heel lang onduidelijk geweest. In de Middeleeuwen verstond men er iets heel anders onder. Als er in die tijd naar fossielen werd gezocht, dan wist je als buitenstaander hoogstens dat het om dingen die uit de grond te voorschijn kwamen ging. Fossiel komt dan ook van het Latijnse woord 'fodere' dat 'graven' betekent. Het heeft honderden jaren geduurd voordat onze betekenis 'verstening' algemeen gebruikt werd. Maar nu weet ook iedereen dat een fossiel een versteende afbeelding van een levend wezen is.

Insecten

Voor natuurmusea zijn insecten ideaal om te verzamelen. Ze zijn talrijk en goed te bewaren. In Groningen zijn dat vooral vlinders en kevers. Om ze te bewaren is een bijzondere behandeling nodig. Eenmaal dood drogen de kleine lichaampjes namelijk volledig uit. Ze hebben geen geraamte met vlees, zoals wij. Ze bezitten een uitwendig pantser dat als geraamte dient. Daaraan zit alles verder vast. Door de uitdroging gaan de kleuren snel verloren. Daarom worden insecten bewaard in luchtdichte dozen.

Mineralen

Mineralen kom je overal tegen. Zwerfkeien en hunebedstenen in Drenthe zitten er bijvoorbeeld vol mee. Aan de buitenkant is er niets bijzonders te zien aan die stenen. Maar wanneer je ze openbreekt komt een schitterende structuur tevoorschijn. Vooral in oude vulkanische gesteenten zijn prachtig gevormde kristalgrotten te vinden. Tijdens het vast worden van gloeiend hete lava kunnen gasbellen vaak niet meer ontwijken. De lava stolt tot een dicht gesteente vol met kleinere en grotere gasblazen. Begraven onder andere lavavormingen raken deze holtes in de aardkorst langzamerhand gevuld met grondwater dat op zijn weg ernaartoe minerale stoffen heeft opgelost. Die kristalliseren vaak uit op de binnenwanden van de oude gasblazen. Zo krijg je de prachtigste kristal en mineraalvormen.
JUNGLES NOG T/M 23 FEBRUARI

In Natuurmuseum Groningen is nog tot en met 23 februari 2003 de tentoonstelling Jungles van Frans Lanting te zien. De in Nederland verschillende bladen waaronder de National Geographic. Van Frans Lanting zijn meerder publicaties verschenen.Jungles is één van de laatst verschenen uitgaven. De tentoonstelling geeft een aantal beelden uit dit boek met daarin dieren, maar ook de bossen zelf, Bezoekadres: Praediniussingel 59
Openingstijden: di. t/m vrij.: 10.00 tot 17.00 uur, zat & zon: 13.00 tot 17.00 uur
Noot aan de redactie Voor meer informatie en persfoto's kunt u contact opnemen met Natuurmuseum Groningen, telefoon 050-3676170