Provincie Overijssel

Risicokaart

De provincie Overijssel werkt samen met o.a. de gemeenten en regio's aan de ontwikkeling van de Overijsselse risicokaart. Deze digitale en interactieve risicokaart is in ontwikkeling. Als eerste stap is nu een eenvoudige risicokaart beschikbaar en wordt een indruk gegeven hoe de toekomstige risicokaart er uit gaat zien.


Overijsselse risicokaart

De vuurwerkramp in Enschede heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat we inzicht hebben in de veiligheidsrisico's in onze samenleving. Het gaat hierbij met name over de risico's van grote ongelukken en rampen. De provincie Overijssel werkt samen met de gemeenten, regio's, operationele diensten en het Rijk aan de ontwikkeling van een interactieve digitale risicokaart. In afwachting van de definitieve landelijke kaders is een eerste versie van de risicokaart beschikbaar. Daarnaast wordt u een indruk gegeven hoe de toekomstige digitale interactieve risicokaart er uit gaat zien.

Ontwikkeling risicokaart Overijssel

In mei 2002 heeft de provincie Overijssel een eerste aanzet van deze digitale risicokaart gemaakt. Deze kaart bevatte gegevens uit beschikbare bestanden en was nog niet beschikbaar op internet. De gegevens zijn ingevoerd om de noodzakelijke kaders, gegevens, werking van de risicokaart, organisatie en het beheer in beeld te krijgen en te testen.

Risicokaart 2003

Om een eerste indruk te geven hoe de risicokaart er ongeveer uit moet gaan zien is een risicokaart gemaakt met een beperkte hoeveelheid functies en informatie. Deze informatie is niet volledig en soms verouderd. Er kunnen daarom geen rechten worden ontleend aan deze risicokaart.

De volgende informatie is opgenomen op deze risicokaart:
* Gegevens over het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en door buisleidingen.
* Een overzicht van LPG tankstations in Overijssel, met name gebaseerd op gegevens uit 1998.
* Een overzicht van bedrijven die een milieuvergunning hebben van de provincie Overijssel en die naar alle waarschijnlijkheid worden opgenomen in het Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen.
* Risico's van natuurbranden, overstomingen en luchtvaartongevallen.
Start risicokaart

Geef uw mening over de risicokaart

Wij willen graag weten wat u van de risicokaart vindt. Is het duidelijk? Wat mist u? Hoe is de vormgeving? Laat het ons weten. Bij het maken van de toekomstige risicokaart houden we rekening met uw opmerkingen.


Toekomstige risicokaart

In 2003 wordt gestart met het verzamelen en invoeren van de gegevens voor de vulling van de volgende versie interactieve risicokaart. Per provincie wordt een risicokaart gemaakt volgens een nog vast te stellen landelijk model en kaders.

Doel

Het doel van de interactieve risicokaart is het geven van een (zo goed als) volledig en actueel beeld van de veiligheidsrisico's in een bepaald gebied. De overheid kan hiermee inwoners van een bepaald gebied informeren over de risico's. Daarnaast is de risicokaart zowel een communicatiemiddel als een informatie-, beleids- en besluitvormingsinstrument.

Doelgroepen

De risicokaart is in eerste instantie bestemd voor burgers. Via internet kan de risicokaart geraadpleegd worden. Daarnaast is de risicokaart bestemd voor de professionele gebruiker. Dit zijn bijvoorbeeld gemeenten, provincies, waterschappen, politie en brandweer.

Inhoud risicokaart

In de risicokaart worden veiligheidsrisico's getoond die betrekking hebben op een groot aantal mogelijke soorten rampen. Het betreft de volgende risicobronnen of type rampen.
* Inrichtingen met gevaarlijke stoffen, o.a. LPG, ammoniak en vuurwerk

* Transport gevaarlijke stoffen (weg, water, spoor en buisleidingen)
* Overige risicobronnen (grote branden, overstromingen, openbare orde e.d.)

De risicokaart geeft aan waar de risico's liggen. Ook worden effectafstanden en risicocontouren opgenomen. Als een object of route met de muis wordt aangeklikt, wordt de beschikbare informatie getoond. Daarnaast komen gebouwen ("kwetsbare objecten" of risico-ontvangers) op de kaart die bij een zwaar ongeval of ramp van belang kunnen zijn omdat er veel mensen aanwezig zijn of dat er mensen verblijven die extra hulp nodig hebben. Te denken valt aan ziekenhuizen, bejaardenoorden, scholen, sporthallen, winkelcentra e.d.

Toekomstige risicokaart

Hieronder staan voorbeelden van de toekomstige risicokaart op verschillende niveau's met vraaggerichte, geïntegreerde en actuele informatie, te bedienen met simpele navigatieknoppen.

( bytes)
Landelijk niveau

( bytes)
Provinciaal niveau

( bytes)
Gemeentelijk niveau

( bytes)
Wijk- en buurtniveau

Downloaden


* Volledige tekst "Ontwikkeling risicokaart Overijssel"
* Eenvoudige risicokaarten uit 1999 : LPG-stations (PDF - 332 kB), overige stationaire objecten (PDF - 272 kB) en uit 2002: routering gevaarlijke stoffen (PDF - 141 kB).