---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Medaille-uitreiking Volkel (Hennie Keeris)

Herinneringsmedailles voor F-16 personeel Enduring Freedom

23-01-2003

Op de vliegbasis Volkel heeft de Commandant Tactische Luchtmacht, generaal-majoor Hans de Jong herinneringsmedailles uitgereikt aan ongeveer 150 militairen van de Koninklijke Luchtmacht. De betreffende militairen waren van eind september 2002 tot begin januari dit jaar in Kirgizië gestationeerd en namen met F-16's deel aan operatie "Enduring Freedom" boven Afghanistan. Sinds begin neemt een F-16 detachement van de vliegbasis Leeuwarden de patrouille-taak boven Afghanistan waar. Ook is er een Nederlandse KDC-10 tanker in Kirgizië gestationeerd voor het in de vlucht bijtanken van de F-16's.

Tijdens de medaille-uitreiking constateerde generaal De Jong dat het detachement van Volkel er in geslaagd was haar missie te volbrengen ondanks de zware omstandigheden. Zo moesten de militairen op sommige momenten hun werkzaamheden uitvoeren bij temperaturen van ruim twintig graden onder nul. Ook stelde hij "tijdens de F-16 missies hebben onze vliegers meerdere malen en in toenemende mate actief steun kunnen leveren aan grondtroepen die onder vuur kwamen te liggen." Daarbij hoefde tot nu toe geen bommen te worden afgeworpen en was de verschijning van de F-16's voldoende om de beschietingen te stoppen. "De vijandelijke Taliban en Al Quaida eenheden hadden duidelijk hun les geleerd, airpower, zoals wij dat met onze F-16's kunnen leveren, is iets dat je niet over jezelf wilt afroepen. Men was blijkbaar op de hoogte dat we in staat zouden zijn in korte tijd een precisiewapen in te zetten." De Jong noemde verder het feit dat het gezamenlijke F-16/KDC-10 detachement op een afstand van liefst 5000 kilometer van Nederland aan een operatie deelnam bijzonder. Ook prees hij de samenwerking binnen het internationale F-16 detachement. "Dat is belangrijk, zeker gelet op de toekomst. In toenemende mate zal vergaande samenwerking en integratie bij toekomstige operaties tussen diverse luchtmachten plaatsvinden en u heeft laten zien dat integratie goed mogelijk is en dat er veel winst voor al de betrokkenen valt te behalen."

De militairen waren op de vliegbasis Manas in Kirgizië ingedeeld bij een gezamenlijk detachement van de Nederlandse, Deense en Noorse luchtmachten. Dit zogenoemde EPAF-detachement (EPAF - European Participating Air Forces) bestaat uit 18 F-16 jachtvliegtuigen en 440 militairen uit de drie landen. De F-16's hebben als taak om luchtpatrouilles boven Afghanistan uit te voeren en indien nodig luchtsteun te verlenen aan de grondtroepen. (foto: Hennie Keeris)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme