Nieuwe hoogleraar richt zich op bestrijding lerarentekort

Het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft prof. dr. M.J.M. (Marc) Vermeulen benoemd als hoogleraar scholing en arbeidsmarktvraagstukken in het hoger onderwijs. Vermeulen gaat onder meer onderzoek doen naar de optimalisering van de aansluiting tussen de lerarenopleidingen en het werkveld. Uit cijfers van het ministerie van OCenW blijkt dat de uitstroom onder afgestudeerden van lerarenopleidingen hoog is en dat veel jonge leraren slechts een paar jaar voor de klas staan. Het lerarentekort zal hierdoor de komende jaren verder stijgen.
De Open Universiteit gaat met haar specifieke expertise een bijdrage leveren aan de bestrijding van het lerarentekort. De instelling is door minister Van der Hoeven (OCenW) gevraagd het opleidingstraject voor zij-instromers in het onderwijs te verbeteren. Een speciaal team onder leiding van Marc Vermeulen houdt zich hiermee de komende jaren bezig. Zijn onderzoek zal zich onder andere richten op de afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en de aansluiting van lerarenopleidingen op de competenties van studenten en zij-instromers. Vermeulen is gespecialiseerd in het toegepast onderzoek op het gebied van de werking van de onderwijsarbeidsmarkt en meer in algemene zin de relatie tussen onderwijs, arbeidsmarkt en economie. Meer informatie over de rol van de Open Universiteit bij de verbetering van het opleidingstraject voor zij-instromers vindt u in een persbericht dat op de website staat.

OTEC levert voorzitter CRWO
Dr. W. (Wim) Westera, hoofd Implementatie van het Onderwijstechnologisch expertisecentrum (OTEC) van de Open Universiteit Nederland, is in 2003 aangetreden als voorzitter van het bestuur van de CRWO. CRWO staat voor Centra Research Wetenschappelijk Onderwijs, een samenwerkingsverband van onderwijskundige centra van de Nederlandse universiteiten. Meer in het bijzonder gaat het om centra die over deskundigheid beschikken op het gebied van:
- onderwijskundige professionalisering/docententrainingen
- informatie- en communicatietechnologie in het onderwijs
- cursus- en curriculumconstructie

- kwaliteitszorg in het onderwijs

- basiskwalificatieprogramma's

- competentieprofielen voor (universitair) docenten. Meer informatie kunt u krijgen bij dr. M.G.M. (Marga) Winnubst.