DE BREED EN PARTNERS


Persbericht, Voor onmiddellijke publicatie

Lonen ICT branche stijgen minder dan inflatie

De dip in de ICT branche van 2002 was ook duidelijk merkbaar in de beloningen die ICT bedrijven aan hun werknemers gaven. Dit blijkt uit de cijfers die het Bredase bureau De Breed & Partners dat al ruim 10 jaar onderzoek doet naar de beloningen en beloningsstructuren van ICT-ers.

De totale beloning van de gemiddelde ICT-er is in 2002 t.o.v. 2001 met 2,03% gestegen, minder dan de officiële inflatie van 3,5%. In vergelijking met de afgelopen jaren, waarin de beloning van ICT-ers gemiddeld met 7% à 8% steeg, is dit zeer beperkt te noemen.

Doordat De Breed & Partners de beloningen op continue basis meet is het ook mogelijk om trends door het jaar heen te meten. Opvallend is dat in 2002 de gemiddelde totale beloning daalde. Volgens de onderzoekers van De Breed & Partners komt dit vooral doordat nieuwe werknemers lager worden ingeschaald dan de afgelopen jaren gebruikelijk was en werknemers die bij een bedrijf gebleven zijn minder hard zijn gestegen. Het gemiddelde beloning gemeten naar b.v. jaren werkervaring is daardoor lager geworden.

Als de beloning wordt uitgesplitst in verschillende componenten zien we dat het jaarsalaris met 3,1% is toegenomen t.o.v. 2001 en het totale vaste deel van de beloning (dus inclusief vakantiegeld, 13e, 14e en 15e maand) met gemiddeld 2,9% is toegenomen. Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een 13e maand is met 2% afgenomen.

Als we kijken naar de gewogen uitgekeerde variabele beloning is dit 96,3% van 2001. Hierbij valt op dat de mensen die nog in aanmerking komen voor variabele beloning gemiddeld wel meer hebben, maar dat er veel minder mensen voor in aanmerking komen. Er is vooral hard in de feestdagenregeling gesneden, waar 8% minder mensen voor in aanmerking komt. Voor overwerkvergoeding, gratificatie (eenmalige uitkering i.v.m. uitzonderlijke prestatie of bijzondere gebeurtenis), tantième (winstdeling) en provisie zijn de uitgekeerde bedragen gestegen voor de mensen die hier nog voor in aanmerking komen. Echter is op provisie na het aantal mensen dat hiervoor in aanmerking kwam in 2002 (t.o.v. 2001) met 2% tot 4% gedaald.

Op de mobiliteitsvergoeding (reiskosten en auto van de zaak) is niet bezuinigd, zo blijkt uit de cijfers. Deze kostenpost is met 12,8% toegenomen t.o.v. 2001. Deze is tot stand gebracht door een toename van zowel de vergoeding als het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een mobiliteitsvergoeding (ten opzicht van 2001). Wel blijkt uit de cijfers dat in 2002 deze stijging stagneert. In het vierde kwartaal van 2002 is deze kostenpost gelijk nagenoeg gebleven aan het derde kwartaal van 2002. Een verklaring hiervoor is dat er vaak langer dan een jaar in een lease auto gereden wordt. Bezuinigingen op de mobiliteitskosten, b.v. verlagingen van de lease norm, zullen zich mogelijk in het komende jaar gaan aftekenen.


---- einde persbericht ----

Meer informatie:
Bas van de Haterd, Consultant De Breed & Partners bas@debreed.nl

076-5654321
http://www.debreed.nl

23 jan 03 15:28