Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

Min VWS: Overstaptermijn ziekenfonds bedraagt twee maanden

Donderdag 23 januari 2003, nummer 10

Ziekenfondsverzekerden hebben bij een wijziging van de nominale premie twee maanden de tijd om over te stappen naar een ander ziekenfonds. Deze periode geldt vanaf het moment dat een verzekerde thuis bericht ontvangt over stijging van de nominale premie. Dit schrijft minister De Geus (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in brieven aan de Consumentenbond en de FNV.

In de media is onduidelijkheid ontstaan over de overstaptermijn. Daarbij zijn perioden genoemd van één en anderhalve maand. In de regelgeving over de Ziekenfondswet staat sinds 1996 echter een overstaptermijn van twee maanden genoemd.
Verzekerden kunnen sowieso ieder jaar overstappen naar een ander ziekenfonds. De verzekerde moet dat dan in december schriftelijk laten weten aan zijn ziekenfonds. Als er sprake is van een verhoging van de nominale premie, zoals dit jaar, hebben verzekerden twee maanden langer de tijd om hun ziekenfonds te zeggen dat zij naar een ander ziekenfonds overstappen.

De periode van twee maanden is bedoeld om verzekerden in de gelegenheid te stellen premies en aanvullende verzekeringen van ziekenfondsen met elkaar te vergelijken.

De overheid stimuleert verzekerden om zelf een keuze te bepalen voor hun ziekenfonds. De Consumentenbond en de FNV bieden verzekerden informatie over premies van verschillende zorgverzekeraars.


-0-0-0-