NVM

Nieuwegein, 23 januari 2003

NVM: perspublicaties geven te negatief beeld van woningmarkt

Dit is een reactie van de NVM op recente perspublicaties

Cijfers Kadaster en NVM laten zelfde ontwikkeling zien

De gemiddelde koopwoning in Nederland is in 2002 met 4,6% in prijs gestegen en kost nu gemiddeld EUR 206.000. Dit bleek onder andere uit de persconferentie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op 9 januari jl.. De Vereniging Eigen Huis en de ING Bank plaatsen echter vraagtekens bij de NVM-cijfers. Daarbij wordt verwezen naar de Kadastercijfers die in oktober en november 2002 al een daling zouden laten zien. Vooral de meest recente cijfers van het Kadaster, met een prijsstijging van

4,7% in 2002, sluiten vrijwel naadloos aan bij die van de NVM.

Het beeld dat er in verscheidene perspublicaties wordt geschetst, is volgens de NVM dan ook onjuist. Algemeen voorzitter de heer Smit: "Er is zeker geen sprake van een stilstaande woningmarkt zoals vermeld in de Telegraaf van 18 januari jl.. De recente stabilisatie van de gemiddelde verkooptijd en de transactieprijs, het toenemende aantal transacties in het 4^e kwartaal van 2002 en het geringe verschil tussen vraag en verkoopprijs duiden op een nog steeds gezonde markt".

Voorspellingen NVM, Rabobank, DNB en Ernst & Young De NVM verwacht voor 2003 dat het aantal transacties met name in het lage- en middensegment op niveau zullen blijven en dat er sprake zal zijn van een prijshoudend niveau op de koopwoningmarkt. De NVM baseert deze inschatting op de lage en laagblijvende hypotheekrente, de mede daardoor toegenomen betaalbaarheid, de zeer geringe stijging van de vraagprijs en het toenemende consumentenvertrouwen. De invloed van deze factoren is naar verwachting voldoende om het negatieve effect dat uitgaat van de verwachte koopkracht-daling en de stijging van de werkloosheid, te compenseren. Hiermee sluit de NVM zich aan bij de voorspellingen van de Rabobank (in haar kwartaalbericht van november 2002), De Nederlandse Bank en Ernst&Young.

Onderzoek marktcijfers
De heer Smit onderstreept dat de NVM-makelaar juist gebaat is bij een goed beeld van de marktverhoudingen en niet bij een te rooskleurige of te pessimistische voorstelling van zaken. De NVM besteedt de analyse van de woningmarktcijfers ieder kwartaal dan ook uit aan een onafhankelijk bureau: Momentum Technologies in Delft. Het bedrijf werkt ook voor andere partijen in de Vastgoedmarkt en Arbeidsmarkt. Ook wordt de economische faculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam betrokken bij het ontwikkelen van de betaalbaarheidsindex.

Bijlage I
Trends NVM & Kadaster lopen vertraagd parallel
In figuur 1 wordt duidelijk dat wanneer men corrigeert voor de 60 tot 90 dagen die nodig zijn voor het passeren van de koopakte, de cijfers van het Kadaster en de NVM eenzelfde ontwikkeling te zien geven. De NVM registreert een transactie van een bestaande koopwoning op de datum van de koopovereenkomst tussen koper en verkoper binnen enkele werkdagen na het uitwerken van de ontbindende voorwaarden, het Kadaster bij de overdracht van het eigendom.

Figuur 1

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de persvoorlichtster van de NVM,
Thalia Luckel:
telefoon: 030-6085185
fax 030-6035468
internet: www.nvm.nl
e-mail: t.luckel@nvmorg.nl