Stadsdeel Amsterdam-Noord

23/1/2003 - Nieuwjaarstoespraak voorzitter Veban Nieuwjaarstoespraak voorzitter Veban, dr. Th.A.J.W. Wajer, tijdens bijeenkomst op
23 januari 2003 bij Klaasen Horeca in Amsterdam-Noord.

Dames en heren,
Namens het bestuur van de Veban heet ik u allen hartelijk welkom. Ook een speciaal welkom aan onze erevoorzitter, vertegenwoordigers van andere verenigingen en instanties, en bestuurders en andere vertegenwoordigers van de gemeente en het stadsdeel. Ook dit jaar heb ik in mijn verhaal een boodschap voor ieder van U; dus, luister goed!

Het zijn roerige tijden, zowel in de landelijke politiek als in het stadsdeel. Voor ons zijn stabiliteit in bestuur en betrouwbaarheid van de overheid van essentieel belang. En daar is recentelijk geen sprake van.
Er is wel weer veel gebeurd in 2002; maar het lijkt wel eens op de springprocessie, twee stappen vooruit en dan vele achteruit.

Allereerst dan de wisseling van de wacht in de Noordse politiek. Op de valreep daarvan nog even het NDSM monument opgericht bij het Cornelis Douwesterrein, als symbool van het verleden en de bedrijvigheid in Noord; maar, wat mij betreft ook als aanduiding: handen af van het Cornelis Douwesterrein.
Dat dit laatste broodnodig is, was al gebleken bij de lange termijn (2035) plannen voor de Noordelijke IJ-oevers in Panorama Noord en het ontwerp Structuurplan van de Centrale Stad..
Immers, wat is er aan de hand: in pogingen te voldoen aan woningbouw wensen heeft de dienst Ruimtelijke Ordening een structuurplan gemaakt geldig tot 2010 maar met een uitloop visie tot 2035, waarbij deze woningbouw vooral gezocht wordt op binnenstedelijke bedrijventerreinen waaronder de gehele Noordelijke IJ-oever. M.n. dat laatste gaat de Veban veel te ver. Immers ook al zal van de vele lange termijn plannen niet veel terecht komen vanwege onvoldoende ruimtelijke alternatieven en financiële middelen, toch beïnvloeden die ideeën voor na 2010 in ernstige mate de investeringszekerheid. U zult het met mij eens zijn dat er voor al die bewoners toch ook werk moet zijn. Daarom heeft Veban in 2002 zich op alle fronten sterk gemaakt voor grotere duidelijkheid ten aanzien van de planvorming. Onze uitgangspunten daarbij waren: behoud van de huidige bedrijvenbestemmingen van het Cornelis Douwesterrein, Nieuwendammerham en Gembo terrein; maar wel eventueel een gedeeltelijke transformatie van de Buiksloterham, en NDSM-werf; maar dan wel weer binnen grenzen en voorwaarden.En tevens, het behoud van de gevaarlijke stoffenroutes voor de bedrijven in Noord.

De ideeën van het stadsdeel over het westerlijk deel van de Noordelijke IJ-oevers zijn neergelegd in het Voorontwerp Masterplan Noordelijke IJ-oever. Dit voorontwerp wijkt helaas op een aantal belangrijke punten af van onze uitgangspunten. Wij hebben dat kenbaar gemaakt aan het stadsdeelbestuur en wachten nog steeds haar reactie af. Inmiddels heeft het stadsdeel wel gezegd af te zien van transformatie van het Cornelis Douwesterrein op termijn, maar de positie van de centrale stad in deze is op zijn minst tweeslachtig. Immers, deze positie is wederom onduidelijk door het recente gemanoeuvreer van de verantwoordelijke wethouder. Gezien het feit dat nu niet te overzien is met welke grosselijst van mogelijke woningbouwlocaties op termijn dezer wethouder binnenkort komt, zetten wij op dit moment onze medewerking aan verder discussies over het Masterplan on hold.

Langzamerhand dreigt er een zeker cynisme te ontstaan gezien al die telkens wisselende plannen.

Wij dringen er bij het stadsdeel op aan een grotere focus aan te brengen, omdat anders de plannen dreigen te verzanden in een mêlee van te forse ambities.

Het is dan ook niet voor niets dat wij vinden dat een eventuele transformatie van de Buiksloterham de hoogste prioriteit moet hebben, en dan met name de verdere ontwikkeling van het gebied waar o.a. Shell haar nieuwe Technologie Centrum zal bouwen. Van verschillende zijden is de mogelijkheid geopperd om (een deel van) het bedrijventerrein Buiksloterham en omgeving te ontwikkelen voor een breed spectrum van activiteiten rond het thema duurzaamheid, zulks in samenwerking met o.a de Amsterdamse universiteiten en mogelijk het Energiecentrum Nederland (ECN). Wij zijn van mening dat een dergelijke ontwikkeling een interessante verbreding van de economische activiteiten in Noord zou kunnen betekenen en tevens de kwaliteit van het betrokken gebied ten goede zal komen. Wij zien hier ook een duidelijke rol weggelegd voor de dienst Economische zaken om aan dit soort plannen ruimhartig mee te werken.

Nu de Noord-Zuidlijn er uiteindelijk zal komen (een beslissing van formaat!) zijn wat ons betreft de Buiksloterham en het nieuwe Centrum Noord de gebieden, die de meeste aandacht verdienen. Echter, dat laat onverlet onze betrokkenheid bij een harmonieuze ontwikkeling van de andere gebieden. Daarbij dienen zowel het Cornelis Douwesterrein en het Oosterlijk deel van de Noordelijke IJ-oever als bedrijventerreinen gehandhaafd te blijven. Op die twee gebieden zijn een aantal bijzonder goede ontwikkelingen van bedrijfsvestigingen gaande. Maar je moet daar natuurlijk wel oog voor hebben. Ik heb al vaker gezegd; there are two to tango, maar het lijkt er op dat sommige ruimtelijke ordenaars nog steeds houden van de bekende salami techniek. U zult begrijpen dat ik niet van salami houd.

Dames en heren,
Wij zullen blijven streven naar een harmonieuze ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oevers, in hopen dat te kunnen blijven doen in goed overleg met het stadsdeel, maar het moet wel van twee kanten blijven komen, ook van die medewerkers die opgegroeid zijn in de woningbouw mode.
Veban stelt het wel op prijs op goede zakelijke verstandhoudingen te hebben met het stadsdeel.
Afgelopen jaar heeft dat geleid tot een convenant tussen de besturen. Ik doe een beroep op de fracties en het nieuwe bestuur van het stadsdeel dit convenant integraal over te nemen.. Het mag niet zo zijn dat alles weer van begin af aan moet worden opgezet.
Ook de vervolgafspraken over de oprichting van een Economische Advies Raad voor Noord, overj plannen op het gebied van toekomst van het goederenvervoer in Noord met behoud van het vervoer van gevaarlijke stoffen,, en de verdere verbetering van het imago van de bedrijventerreinen dienen o.i. met kracht te worden voortgezet. Het wordt echt tijd hier iets concreets aan te doen. Wij zullen daaraan bijdragen, o.a. door te komen tot Parkmanagement en een modern bewegwijzeringsysteem van en naar de bedrijventerreinen. Daar zult u meer over horen in onze Nieuwsbrief van eind maart a.s. Voorts zal Veban een steentje bijdragen door het organiseren van een groot golf toernooi voor ondernemend Noord, op de Waterland baan. Noteert u maar vast: 10 april a.s.

Dames en heren leden van Veban,
Zoals u hoort komt er veel af op ons in Noord in de komende tijd. Het bestuur hoopt op uw onversaagde deelname aan diverse activiteiten te kunnen rekenen. De basis daarvoor is het door u goedgekeurde beleidsprogramma 2002-2006. De geactualiseerde versie zal in de jaarvergadering in april a.s. aan u worden voorgelegd.

Maar ook buiten Noord is er veel aan de hand.
Vorig jaar meldde ik reeds de samenwerking met de nieuw gevormde ondernemersvereniging ORAM. Met hen en de Kamer van Koophandel traden wij in 2002 gezamenlijk op bij onderwerpen als het Structuurplan. Binnenkort zal een delegatie van ons bestuur met hen nagaan of een nadere samenwerking (associatie, alliantie of anderszins) gewenst is, waarbij wel voor ons voorop staat het onafhankelijk opereren in en ten behoeve van Noord , want voor Veban blijft Noord de eerste prioriteit.

Een ander voorbeeld van samenwerking is het door beide verenigingen in 2001 aan de gemeente en het stadsdeel noord overhandigde project op het gebied van Naschoolse Opvang. Dit project is in het afgelopen jaar in Noord uitgewerkt, en onlangs afgerond. Het betreft een actieve vorm van Naschoolse Opvang en heeft dan ook de naam gekregen NaSchoolActief. Dit wordt thans geïntroduceerd door Buurtwerk Noord op de Amstelmeerschool in Amsterdam-Noord.
Aan de hand van de ervaringen zal in de loop van dit jaar een draaiboek invoering naschool@ctief worden gemaakt,dat ter beschikking zal worden gesteld aan de Dienst Welzijn Amsterdam; zodat dit concept ook door andere instanties op het gebied van naschoolse opvang kan worden benut.

Dames en heren,
Wat betreft ledenactiviteiten voor 2002, deze zullen wij voortzetten en daarbij ook vertegenwoordigers van het bestuur en de politieke partijen in Noord betrekken.Kijk ook even op onze website www.veban.nl voor ons jaarprogramma, nieuws en de activiteiten en websites van onze leden. Daarnaast zijn wij voornemens om te onderzoeken of onze tweejaarlijkse Nieuwsbulletin vervangen kan worden door een maandelijkse Nieuwsflits, waarvoor telkens een van de leden geïnterviewd zal worden. .

Ook zullen we onversaagd doorgaan met het aantrekken van nieuwe leden; het aantal van 15 nieuwe leden in 2002 moeten we dit jaar zeker kunnen evenaren.
Leden van Veban, een aantal van u zijn betrokken bij activiteiten ten behoeve van het bedrijfsleven, zoals de drie beheergroepen en de begeleidingscommissies Buiksloterham, waarvoor mijn hartelijke dank. Toch wil ik graag een beroep doen op alle leden om zich voor dit soort activiteiten beschikbaar te blijven stellen. Uw deelname is meer dan nodig, ook in uw eigen belang. Immers, u bent Veban.

Dames en heren,
Ter afsluiting wil ik u allen graag namens mijn medebestuursleden een ondernemend en voorspoedig 2003 toewensen, maar bovenal voor u en de uwen een goed en gezond jaar.

Veban
23 januari 2003