Politie Zaanstreek-waterland

14:07 22-JAN-03
LOC:: MIDDENBEEMSTER, PROVINCIALEWEG N244
Weg uren gestremd door forse aanrijding
Betrof een aanrijding tussen een veegauto en een vrachtauto. De bestuurder van de veegauto (53-jarige man uit Alkmaar) keerde zijn voertuig en kwam frontaal in aanrijding met een vrachtauto, bestuurd door een 19-jarige man (woonplaats onbekend). Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd.
De bestuurder van de veegauto liep gezichts- en oogletsel op en werd overgebracht naar het Waterlandziekenhuis. Ook de andere bestuurder werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar kon na controle naar huis. De N244 werd vanaf de rotonde richting Volendam afgesloten. Door de Provincie werden schoonmaakvoertuigen geregeld i.v.m. de hoeveelheid olie, koelvloeistof en hydraulische vloeistof die op het wegdek terecht waren gekomen. De N244 werd om 17.10 weer opengesteld.

14:25 22-JAN-03
LOC:: EDAM, DIJKGRAAF POSCHLAAN
Bromfietser rijdt door na aanrijding
Een 66-jarige man uit Edam liep beenletsel op nadat hij, rijdende op zijn fiets, werd aangereden door een onbekend gebleven bestuurder van een bromfiets. De man reed over de fietsstrook van genoemde weg en wilde bij de kruising met de Langemeerstraat linksaf. Hij gaf daartoe ook richting aan. Op het moment dat hij linksaf sloeg werd hij aangereden door een bromfiets die hem links inhaalde. Na de aanrijding verliet de bromfietser de plaats van het ongeval. Hij werd nog aangesproken door een getuige maar deelde deze mede 'er niets mee te maken te hebben'. Hierna reed hij weg in de richting van Volendam. Het betrof een grote, rode bromfiets. De bestuurder droeg een rode integraalhelm en een zwarte jas. De fietser werd overgebracht naar het Waterlandziekenhuis maar kon na behandeling weer naar huis. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Edam/Volendam via 0900-8844.

16:26 22-JAN-03
LOC:: KOOG AAN DE ZAAN, VERZETSTRAAT / ZAANDAM, PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM Bekeuringen bij controles
Tussen 13:30 uur en 16.00 uur werden bij twee controles op genoemde locaties 21 bestuurders bekeurd; 16 ter zake het niet dragen van de autogordel, een voor het niet stoppen voor rood licht, twee ter zake overschrijden maximumsnelheid, een voor telefoneren in de auto en een ter zake het negeren van een stopteken.

16:54 22-JAN-03
LOC: ZAANDAM, SIMON CLAESZSTRAAT
Geraffineerde diefstal bij bejaarden
Bij een bejaard echtpaar van 79 en 86 jaar uit Zaandam, werden twee gouden ringen op geraffineerde wijze uit hun woning gestolen. Het echtpaar kreeg afgelopen maandag, omstreeks 15.00 uur bezoek van een ongeveer 19-jarige vrouw. Zij beweerde enige huizen verderop te komen wonen en wilde zich voorstellen. De vrouw werd binnengelaten maar heeft daarbij waarschijnlijk opzettelijk de voordeur niet gesloten, zonder dat de bewoners dat hebben gemerkt. De vrouw maakte een praatje met de bejaarden, noemde hen opa en oma en vroeg hen van alles. Na ongeveer 20 minuten verliet de vrouw de woning weer. Het echtpaar vond wel wat vreemde dingen in het gedrag van de vrouw, maar kon dat niet plaatsen. Gisteren bleek een buurman twee buitenlandse vrouwen uit de woning te hebben zien komen, even later gevolg door de jonge vrouw. Bij controle bleek de diefstal van de ringen uit een slaapkamer op de eerste verdieping. De vrouwen hebben een oost europees uiterlijk, waren ongeveer 1.60 m lang en hadden zwart haar. Zij zagen er verzorgd uit. De twee vrouwen, die het eerst uit de woning kwamen, zijn ongeveer 30 jaar oud. De andere vrouw is ongeveer 19 jaar en spreekt gebrekkig, maar goed verstaanbaar Nederlands.

18:07 22-JAN-03
LOC:: PURMEREND, GANGESLAAN
Vrouw gewond bij aanrijding
Een 58-jarige man uit Purmerend reed in zijn personenauto in de richting van de kruising van de Gordel van Smaragd. Een 46-jarige vrouw uit Purmerend liep met haar zoontje thv de Gordel van Smaragd en wilde via de voetgangersoversteekplaats de Gangeslaan oversteken. Zij werd daarbij aangereden door de auto. De vrouw werd met een gebroken bekken overgebracht naar het Waterlandziekenhuis.

22:15 22-JAN-03
LOC:: KOOG AAN DE ZAAN, LELIESTRAAT / VIOOLSTRAAT
Hoofdletsel na aanrijding
Een 66-jarige bestuurster van een personenauto uit Purmerend reed over de Vioolstraat en verleende op de kruising met de Leliestraat geen voorrang aan een 19-jarige automobilist uit Westzaan, die op de voorrangsweg reed. Beide voertuigen raakten flink beschadigd. Ook een geparkeerd voertuig liep schade op. De vrouw werd met hoofdletsel overgebracht naar het Waterlandziekenhuis in Purmerend.

08:34 23-JAN-03
LOC: PURMEREND, W VAN DE BRINKSTRAAT
Motor uit garage gestolen
Gisterenavond werd uit de garage bij een woning een motor gestolen. Het betreft een blauwe Yamaha, type XJ 650 met het kenteken ML-25-ZK. De garage staat los van de woning en is alleen via de achtertuin bereikbaar.

12:31 23-JAN-03
LOC: PURMEREND, GILDEPLEIN EN TOUWSLAGERSTRAAT
"Spookauto" richt chaos aan
Een personenauto zonder bestuurder richtte in de Touwslagerstraat en op het Gildeplein een flinke chaos aan, toen deze aan de rol ging. De eigenaar van de auto, een 80-jarige man uit Purmerend, wilde een gerepareerde lamp uitproberen, maar draaide de contactsleutel te ver om. De auto stond in een versnelling en ging er prompt vandoor. Hij reed door een tuinhek tegen de gevel van een woonhuis, kaatste terug, reed door het tuinhek van de woning daarnaast en "ontwortelde" vervolgens een houten paal, die in het trottoir stond. Daarna reed de auto naar de overzijde van de weg en reed ongeveer 100 m verderop tegen een geparkeerde auto. Weer kaatste de auto terug en vervolgde zijn weg naar het Gildeplein, waar hij tegen een andere geparkeerde auto aan reed. Ook hier kaatste de auto terug en werd een derde geparkeerd staande auto van achteren aangereden. Deze werd daarop tegen een boom geduwd, waarna beide auto's tot stilstand kwamen. In een poging zijn auto weer onder controle te krijgen viel de eigenaar van de auto en liep letsel op aan zijn linkerbeen en arm.

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-230103

BEETS, N247
ILPENDAM, JAAGWEG
NOORDBEEMSTER, SCHERMERHORNERWEG/MIDDENWEG
Weinig hardrijders op 80-km wegen
Snelheidscontroles op diverse 80-km-wegen in de Beemster en in Waterland leverden woensdag en donderdag uiteenlopende resultaten op. Op de Jaagweg in Ilpendam reed donderdagochtend, tussen zeven uur en twaalf uur, slechts 1 procent van alle weggebruikers te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 105 km per uur. Op de N247 in Beets hielden meer bestuurders zich niet aan de snelheid. Woensdag- en donderdagochtend reed tussen de zeven en acht procent van alle weggebruikers te hard met een uitschieter van 121 km per uur. Op de Schermerhornerweg en de Middenweg in de Noordbeemster hielden de meeste bestuurders zich woensdagochtend keurig aan de snelheid. Op beide wegen bleef het percentage snelheidsovertredingen onder de twee procent.

04:50 23-JAN-01
PURMEREND, HOORNSELAAN
18:30 -19:15 22-JAN-03
MONNICKENDAM, PROVINCIALEWEG N247
Drie bestuurders onder invloed
Een 27-jarige bestuurder uit Purmerend werd donderdagochtend met een wel zeer grote slok op achter het stuur van zijn auto betrapt. De man had de norm meer dan drie keer overschreden (755 ug/l) en moest zijn rijbewijs inleveren. Een paar uur eerder was op de Wagenweg in Purmerend een bestuurder met een alcoholgehalte van 290 ug/l aangehouden. De 52-jarige drankrijder kreeg een boete, een twee uur durend rijverbod en een proces-verbaal. Tijdens een alcoholcontrole op de N247 in Monnickendam was woensdagavond ook al een bestuurder aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij had een alcoholgehalte van 370 ug/l en kreeg een boete, een paar uur durend rijverbod en een proces-verbaal. In Monnickendam moesten in totaal 46 mensen blazen.

19:15-20:35 22/23-JAN-03
ZAANDAM, WORMERVEER, KEPPLERSTRAAT
Drie drankrijders aangehouden
Drie alcoholcontroles betekende woensdagavond en donderdagnacht voor evenveel drankrijders dat zij hun autorit vroegtijdig konden afbreken. De eerste alcomobilist werd om ongeveer halfnegen aangehouden op de Kepplerstraat in Zaandam. De 50-jarige Zaandammer had ruim twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed (460 ug/l). De tweede bestuurder, een 47-jarige vrouw uit Zaandam werd omstreeks kwart over elf aangehouden op de Nicolaasstraat. De vrouw had een alcoholgehalte van 290 ug/l. Beide automobilisten kregen een boete, een proces-verbaal en een rijverbod van respectievelijk vier en twee uur. Om halfdrie 's nachts werd in Wormerveer een 48-jarige man uit Heemskerk van de weg gehaald. Een politieagent zag de auto van de man slingerend over de provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk rijden. De bestuurder had zoveel drank op (595 ug/l) dat hij direct zijn rijbewijs moest afgeven. Al snel bleek echter dat de man ook nog eens met een rij-ontzegging achter het stuur zat. De officier van justitie zal de zaak in behandeling nemen.

11:00-11:45 22-JAN-03
ZAANDAM, DE WEER, TWISKEWEG
13:30-14:30 22-JAN-03
KOOG AAN DE ZAAN, VERZETSTRAAT
15:15-16:10 22-JAN-03
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
29 keer geen autogordel
Medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden woensdagmiddag autogordelcontroles in Zaandam en Koog aan de Zaan. In totaal 29 inzittenden droegen geen autogordel. Op De Weer zaten behalve elf bestuurders twee passagiers "los" in de auto. Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum werden twee bestuurders aan de kant gezet en op de Verzetstraat in Koog aan de Zaan kwamen veertien bestuurders de verkeershandhavers niet voorbij zonder alsnog de gordel om te doen en een boete van ¤ 40,00 in ontvangst te nemen. Tijdens de controles negeerde één automobilist het rode licht, reden vijf mensen te hard en telefoneerde een bestuurder met de telefoon in de hand.

EINDE

---