Federatie van Ouderverenigingen

Verkiezingen 2003

23 januari 2003

Verkiezingen 2003

Nederland ging op 22 januari weer naar de stembus. CDA en PvdA nek aan nek over de streep. Wat de uitslagen voor Regeerakkoord en kabinetsformatie gaat betekenen, zullen we de komende tijd zien. De meeste partijen hebben hun programma van 2002 als inzet gebruikt, vaak met een korte voorlegger als manifest.
In 2002 werden aan de hand van de standpunten van FvO en CG-Raad acht verkiezingsprogrammas doorgelicht op hun visie op de maatschappelijke positie van mensen met een handicap en/of chronische ziekte. In het algemeen ontbrak een integrale visie. Nu is weer een vergelijking gemaakt van tien programmas, maar niet zo uitgebreid. Als referentiekader blijft (G)een van de acht de moeite waard. Uitgaande van dezelfde programmas hebben Groen Links, PvdA en SP zich op positieve wijze onderscheiden. De partijen hebben een forse paragraaf (SP) of manifest (PvdA en GL) geformuleerd over te voeren (samenhangend) beleid voor mensen met een handicap en/of chronische ziekte. Deze partijen benadrukken dat de persoon wordt beoordeeld als burger. De PvdA pleit in het Manifest Gehandicapten zelfs voor een aparte minister.
LN (vorige keer niet in de vergelijking) schrijft in het verkiezingsprogramma uitvoerig over de positie van mensen met een handicap en/of chronische ziektePositieve gelijkblijvers zijn CDA, CU, D66, SGP. De CU en SGP hebben een visie op mensen met een handicap en/of chronische ziekte die doorklinkt in onderdelen en waaruit tevens een visie op de samenhang blijkt. D66 benoemt op onderdelen de mogelijkheden en positieve effecten van maatregelen voor de doelgroep, maar vaak in het kader van zorg en welzijn.
De VVD blijft negatief gelijk. Het lijkt erop dat de VVD werk maakt van een Nederland, zonder rekening te houden met mensen met een handicap.Negatief onderscheidt zich de LPF. Indien er al gesproken wordt over mensen met een handicap en/of chronische ziekte gebeurt dat in het kader van de WAO. (De analyse van de hand van Martijn da Costa is te lezen op www.fvo.nl onder verkiezingen. )

Conclusie: FvO en CG-Raad hebben sinds mei 2002 met succes de politiek benaderd! Bij de kabinetsformatie zullen ze opnieuw proberen de punten die voor mensen met een handicap van belang zijn onder de aandacht te brengen.