Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

23-01-2003
Bestemmingsplannen Achtkarspelen actueler

De gemeente Achtkarspelen werkt de komende jaren hard aan een overzichtelijk, actueel, beheersbaar en handhaafbaar bestemmingsplannenbestand. Met name de klant zal hier veel van gaan merken. Zo wordt het aantal bestemmingsplannen fors teruggebracht en kunnen burgers en bedrijven nieuwe bestemmingsplannen - inclusief de planologische regels - op termijn ook via internet raadplegen. Het plan van aanpak rondom de actualisatie-operatie wordt ter kennisname voorgelegd aan de raad.

Door de digitalisering van bestemmingsplannen wordt de planologische regelgeving een stuk toegankelijker gemaakt. Bovendien wordt het een stuk makkelijker bestemmingsplannen om de 10 jaar te herzien en zodoende actueel te houden.
Voor de dorpen in Achtkarspelen blijven er uiteindelijk ongeveer 20 nieuwe plannen over. Drogeham, Gerkesklooster-Stroobos, Harkema (bedrijventerrein Quakkenburg) en Surhuisterveen (centrum) worden als eerste 'aangepakt'. Hier is voor gekozen omdat er in deze dorpen / gebieden al planontwikkelingen gaande zijn waarbij het noodzakelijk is dat het bestemmingsplan op korte termijn wordt geactualiseerd.

Overleg
Bij de opzet van nieuwe bestemmingsplannen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen en ideeën van inwoners en bedrijven. In overleg met Plaatselijk Belang zullen hiertoe informatie-avonden georganiseerd worden, zodat inwoners en bedrijven ruim de gelegenheid krijgen hun wensen rondom de toekomstige ontwikkeling van hun dorp kenbaar te maken.

Achtergrond
De meeste gemeenten hebben te maken met een verouderd en versnipperd bestemmingsplannenbestand. Dat geldt ook voor Achtkarspelen. In totaal telt Achtkarspelen ruim 90 bestemmingsplannen, waarvan 38 procent ouder is dan 20 jaar; 12 procent van de plannen is tussen de 10 en 20 jaar oud en 50 procent is jonger dan 10 jaar.

'Fryslân yn oarder'
De provincie Fryslân is in april 2002, samen met de inspectie Noord van het Ministerie van VROM en de Vereniging van Friese Gemeenten het project 'Fryslân yn oarder' gestart om de actualiteit van bestemmingsplannen binnen de provincie Fryslân te verbeteren. Alle Friese gemeenten moeten uiterlijk in 2007 over een actueel bestemmingsplannenbestand beschikken.