PRICEWATERHOUSECOOPERS

CEO's zien toekomst vol vertrouwen tegemoet

Global CEO Survey van PricewaterhouseCoopers wijst uit dat CEOs 2003 vol vertrouwen tegemoet zien

Ondanks de problemen die 2002 kenmerkten de strijd tegen het terrorisme, de aanhoudende economische teruggang en de boekhoudschandalen heeft bijna driekwart van de CEOs wereldwijd vertrouwen in de groeimogelijkheden van het eigen bedrijf in 2003. CEOs werken aan het herwinnen van vertrouwen door maatregelen in de sfeer van corporate governance.

Dit is slechts één van de uitkomsten van het zesde Global CEO Survey, het onderzoek dat PricewaterhouseCoopers jaarlijks wereldwijd onder topondernemers uitvoert en waarvoor ca. 1000 bestuurders uit Europa, Azië en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika werden geïnterviewd. De resultaten van het onderzoek werden vandaag bekendgemaakt op de jaarvergadering van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

CEOs zien het jaar 2003 vol vertrouwen tegemoet. Dit optimisme vloeit waarschijnlijk voort uit het feit dat bedrijven zich kunnen aanpassen aan de huidige moeilijke omstandigheden, stelt Jos Nijhuis, voorzitter van de Nederlandse PricewaterhouseCoopers organisatie. Het onderzoek wijst uit dat topbestuurders nieuwe kansen in de markt zien en dat zij zich zodanig hebben gepositioneerd, dat deze groeimogelijkheden ook daadwerkelijk kunnen worden benut.

De meeste ondervraagde CEOs gaven aan dat ze hun eigen bedrijf zeer goede kansen toedichten om te groeien, waarbij 85% zichzelf goed gepositioneerd vond. 11% antwoordde met weet niet, terwijl slechts 4% van de ondervraagden aangaf niet voorbereid te zijn op bedrijfsgroei. Daarnaast zei 58% van de ondervraagden te verwachten de winstdoelstellingen te zullen evenaren, terwijl 31% meende deze zelfs te kunnen overtreffen. Een kwart van de CEOs ziet innovatie als het belangrijkste middel om dit te bereiken.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat CEOs vertrouwen hebben in het terugwinnen van het publieke vertrouwen. 72% van de bestuurders meent zelfs dat het publieke vertrouwen in hun bedrijf niet is afgenomen, terwijl ze aangeven dat dit wel geldt voor andere grote ondernemingen, accountants en marktanalisten in hun eigen land, evenals voor de kapitaalmarkten in het algemeen. Deze uitslag duidt erop dat de CEOs wellicht kritischer moeten zijn ten aanzien van hun eigen bedrijf.

CEOs doen echter wel pogingen om het publieke vertrouwen te herwinnen en zijn proactief bezig met de hervorming van de corporate governance-structuur van het eigen bedrijf. Op de vraag naar de maatregelen die zijn genomen om het vertrouwen te herstellen, antwoordde 63% van de CEOs dat de procedures op het gebied van risicomanagement zijn verbeterd. Het antwoord dat met 43% als tweede uit de bus kwam, betrof nieuwe interne procedures. Dit strookt met de maatregelen om de risicos te verminderen.

Een kwart van de respondenten heeft maatregelen genomen in de sfeer van corporate governance, zoals het aantrekken van nieuwe non-executive directors (commissarissen) of het scheiden van de rollen CEO en Chairman van de board (in de one-tier structuur) De indruk onstaat dat de CEOs het probleem eerder als een management- dan als een governance-kwestie beschouwen, legt Nijhuis uit. Als wij kijken naar de wetgeving in de Verenigde Staten (Sarbanes Oxley), waarbij vooral de verantwoordelijkheden van het Audit Commitee nogal worden aangezet, dan zien wij dat de wetgever aldaar zich vooral richt op de corporate governance. Het is te verwachten dat ondernemingen in de nabije toekomst ook maatregelen zullen nemen in de sfeer van corporate governance.

Hoewel de CEOs optimistisch zijn over de groeimogelijkheden, zijn ze zich terdege bewust van mogelijke onzekere factoren, aldus Nijhuis. 48% van de CEOs beschouwt terrorisme en oorlog dan ook als een aanzienlijke of zelfs een van de grootste bedreigingen voor groei. Een even groot percentage (49%) ziet overregulering als een vergelijkbare bedreiging. Dit onderscheid is iets duidelijker bij de Europese CEOs, die overregulering als een grotere bedreiging zien dan een terroristische aanslag.

Ook de overheid wordt gezien als een remmende factor voor groei. Bijna de helft van de ondervraagde CEOs is van mening dat de overheid geen oor heeft voor de behoeften van het bedrijfsleven. 46% vindt dat de politieke leiders de afgelopen twee jaar steeds minder aandacht hadden voor onderwerpen die het bedrijfsleven bezig hielden; slechts 32% is het hiermee oneens. Vergeleken met een jaar geleden is 45% het oneens met de stelling dat de verhoudingen tussen het bedrijfsleven en de overheid steeds moeizamer worden, terwijl 35% het daarmee eens is.

Ondanks de talrijke onzekere factoren voeren CEOs veranderingen door, willen ze hun bedrijf laten groeien en realiseren ze hun doelstellingen. Dit zal hopelijk binnen afzienbare tijd leiden tot economisch herstel, aldus Nijhuis.