Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 17 januari 2003

Dienst alimentatievorderingen: jarenlang parlementair werk uiteindelijk toch beloond


Vandaag wordt in de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsvoorstel gestemd tot oprichting van een Dienst voor Alimentatievorderingen bij het ministerie van Financiën. Na het verschijnen van deze wet in het Staatsblad zijn 6 maanden tijd voorzien om de Dienst te organiseren.

De oprichting van deze dienst is de oplossing voor het probleem van de niet-betaalde alimentatiegelden. Als alimentatiegeld gedurende 2 maanden niet of onregelmatig wordt betaald, kan de rechthebbende voorschotten vragen bij de Dienst. Dezelfde dienst zal ook instaan voor de terugvordering van deze voorschotten en van de achterstallen bij degene die niet betaald heeft.

De groenen zijn zeer opgetogen over het bereikte resultaat en spreken van een historische dag en dat om verschillende redenen.


- Reeds 30 jaar geleden werd het probleem gesignaleerd. Vandaag wordt er een oplossing gestemd.
- Zeer veel vrouwen die na een echtscheiding ook verder instaan voor de kinderen, komen in geldproblemen als ze niet kunnen rekenen op het alimentatiegeld. De voorschottenregeling zal hen meer financiële zekerheid bieden.
- Als de alimentatieregeling die door beide partners werd afgesproken niet wordt nageleefd, ontstaat er een gevoel van rechteloosheid bij degene die er de dupe van is. De oprichting van de Dienst voor Alimentatievorderingen moet duidelijk maken dat de overheid zal ingrijpen als een wettelijk regeling niet wordt nageleefd.
- Het gezamenlijke wetsvoorstel is het resultaat van intensief en langdurig parlementair werk van vrouwelijke parlementsleden over verschillende partijgrenzen heen. Er was de volgehouden wil om dit probleem grondig aan te pakken en alle mogelijke pistes werden daarbij grondig onderzocht. De oplossing die we voorstellen, is zeer uitgebreid besproken en alle betrokken partijen werden uitvoerig gehoord.
De stemming van deze wet bewijst dat een grotere aanwezigheid van vrouwelijke verkozenen in het parlement tot concrete resultaten leidt. Vrouwen hebben oog en aandacht voor problemen die in het dagelijks leven vooral vele vrouwen ondervinden en plaatsen deze thema's op de agenda.

Kristien Grauwels, volksvertegenwoordiger voor AGALEV 0476 68 35 71

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be