INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

StemWijzer verstrekt meer dan twee miljoen stemadviezen

Bezoekers tegen uittreding uit NAVO en voor een strenger migratiebeleid

De website www.stemwijzer.nl, de politieke voorkeurtest op Internet, heeft bij het sluiten van de stembussen op 22 januari een record aantal van 2.227.686 stemadviezen verstrekt. Dat zijn er ruim 190.000 meer dan vorig jaar, toen werden 2.035.000 adviezen uitgebracht. Een meerderheid van de bezoekers blijkt voor handhaving van het spaarloon, een inkomensafhankelijke kinderbijslag en een strenger uitzettingsbeleid; ook een meerderheid is tegenstander van het weer strafbaarstellen van euthanasie en van uittreding uit de NAVO.

Vooral de laatste drie dagen was de toeloop enorm. Zo werden er sinds maandag jl. bijna een half miljoen adviezen verstrekt, met als uitschieter de ruim 200.000 adviezen op de verkiezingsdag zelf. Tijdens deze verkiezingscampagne was de site 51 dagen on line. Vorig jaar was dat 65 dagen.
Verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de adviezen is www.stemwijzer.nl, één van de verkiezingssites van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Daarnaast was de StemWijzer te vinden op de sites van de Volkskrant, Wegener, Planet Internet, Nederland Kiest, U Komt Toch Ook, Maroc.nl en Stand.nl.
Over het geheel genomen werden de meeste stemadviezen, variërend van 13 tot 18%, uitgebracht op de LPF, PvdA, Leefbaar Nederland, VVD en GroenLinks, waarbij de laatste maand vooral de linkse partijen op kwamen zetten.
Op de site van de Volkskrant en bij Maroc.nl is GroenLinks bovenaan geëindigd. Bij Nederland Kiest, de verkiezingssite van NOS/Nova, scoorde de PvdA het hoogst. De StemWijzer is evenwel niet de zoveelste opiniepeiling, maar heeft vooral een educatief doel. Op basis van de inhoud van de partijprogramma's krijgt de bezoeker een stemadvies voor een partij die het dichtst bij hem staat.

In deze StemWijzer werden ook de scores per stelling bijgehouden, waarmee de test te zien is als een weerslag van het opinieklimaat. Het meest uitgesproken zijn de bezoekers over euthanasie en de Navo. Meer dan tachtig procent is tegenstander van het opnieuw strafbaar stellen van euthanasie, een iets minder percentage tegen uittreding uit de Navo. Een meerderheid van ongeveer tweederde van de bezoekers is voor een strenger uitzettingsbeleid, het kiesrecht alleen voor Nederlandse staatsburgers, het handhaven van het spaarloon en een inkomensafhankelijk ziektekostenpremie. Ruime meerderheden zijn voor het rechtstreeks kiezen van de burgemeester, het aftoppen van de hypotheekrente, de teruggave van het kwartje van Kok en het niet toestaan van proefboringen onder de Waddenzee. Opmerkelijk is dat er vrijwel evenveel voorstanders als tegenstanders zijn van het gebruik van kernenergie.
Op die manier ontstaat een beeld van 'de' Nederlandse kiezer; een kiezer die meer directe democratie wenst, op sociaal-economisch terrein een gematigd beleid voorstaat, voor een strenger migratiebeleid is, voor een ruimhartige houding over de derde wereld is, maar niet direct de VS steunt in de strijd tegen Irak.

Noot voor de pers
Op de website http://www.publiek-politiek.nl/StatSWTK.doc vindt u een score-overzicht van alle dertig stellingen.
Voor meer informatie over dit persbericht:
Jochum de Graaf, projectleider StemWijzer, tel. 06 24267886. Nico Bloot, voorlichting IPP, tel. 06 21464984.

De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), daarin ondersteund door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en de Faculteit Bestuurskunde Universiteit Twente.

23.01.03

23 jan 03 16:28