Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 21 januari 2003 vorige vorige pagina | Print deze pagina print deze pagina

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.
* Algemene Bestuurlijke Zaken

* Stedelijke ontwikkeling en beheer

* Sociale en Culturele Zaken

* Sociaal Economische Zaken

* Personeel en organisatie

* Financiën

* Juridische Zaken

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. (21-01) Het College heeft ingestemd met de aanpassing van het werkplan 2003 van de Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam. Zo zal de cursus Politiek en Multicultureel Rotterdam (met stichting Train) nu één in plaats van twee keer worden gehouden en komt er een herschikking van middelen voor evenementen die zijn bedoeld om het politiek debat te stimuleren.

2. (21-01) Het College heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de jaarlijkse bijeenkomst van gepensioneerden en VUT-ers stadhuis. Aan de deelnemers van de bijeenkomst zal een diner worden aangeboden.

3. (21-01) In het kader van een officieel bezoek aan Nederland brengt de president van Mexico, Z.E. de heer Vicente Fox, op 28 januari een bezoek aan Rotterdam. Op het programma staan een boottocht door de haven op De Nieuwe Maze, een lezing door de president aan de Erasmus Universiteit en een diner in de Burgerzaal in aanwezigheid van het Rotterdamse bedrijfsleven.

4. (21-01) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van de burgemeester naar Suriname. Deze reis vond plaats in het kader van de samenwerkingsovereenkomst die op 10 december 2001 tussen de gemeente Rotterdam en de Republiek Suriname werd gesloten. Hierin werd overeengekomen om gedurende een periode van vier jaar samen te werken op de volgende gebieden: centraal bureau voor burgerzaken, advisering rond archiefbeheer, institutionele versterking van het Korps Politie Suriname, advisering rond beleids- en publieksvoorlichting (inclusief samenwerking tussen RTV-Rijnmond en STVS) en afvalinzameling en afvalverwerking.

5. (21-01) Het College heeft besloten de invoerdatum van het vergunningstelsel voor de tippelzone aan de Keileweg te bepalen op 1 april 2003. Om te komen tot operationalisering van dit besluit wordt tevens een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voorgesteld en is er een uitvoeringsplan opgesteld. Het vergunningstelsel heeft tot doel de toegang van prostituees op de tippelzone te reguleren en kan een bijdrage leveren aan de bestrijding van overlast op en rondom de tippelzone. Het vergunningstelsel wordt gezien als een belangrijk instrument bij de afbouw van de zone eind 2005.

6. (21-01) Het college van B en W heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 januari 2003.

7. (21-01) Om het geweld en de overlast op en rond het Centraal Station te verminderen en het veiligheidsgevoel te vergroten heeft het College besloten cameratoezicht in te voeren op en rondom Rotterdam CS. De plannen voorzien in toezicht aan zowel de voorzijde als de achterzijde van het Centraal Station. Ook is voorzien in structureel cameratoezicht in het Station ( 3 camera's in de hal). In totaal zullen er 24 camera's geplaatst worden.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. (14-01) Het college van B en W heeft, onder voorbehoud van de beschikbaarstelling van het nodige krediet door de gemeenteraad, besloten overeenkomsten aan te gaan met Provimi en Codrico gericht op milieumaatregelen voor woningbouw op de Wilhelminapier en in het Polsgebied van Katendrecht. Het College stelt de gemeenteraad voor een krediet van EUR 9.997.192,- ( NLG 21.993.822,0) beschikbaar te stellen.

2. (21-01) Met het oog op de wildgroei aan reclame in de buitenruime, heeft het college van B en W besloten directeur OBR de opdracht te geven te komen met voorstellen over de regulering van reclame. Het is de bedoeling dat directeur OBR een 'kwartiermaker' aanstelt die op basis van de reeds beschikbare informatie en inzichten binnen korte tijd (ongeveer 2 maanden) met een voorstel kan komen.

3. (21-01) Het college van B en W heeft besloten om de directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam te machtigen om in naam en onder verantwoordelijkheid van het College te beslissen over het verhuren en verpachten van gronden (met opstallen) in de Noordrand in de periode 2003 t/m 2005. Voorwaarde is wel dat de overeenkomsten worden aangegaan voor ten hoogste een jaar. Naast stilzwijgende verlenging van telkens een maand wat de huurovereenkomst betreft, moet in de overeenkomsten uitdrukkelijk een einddatum worden opgenomen wanneer dat voor de uitvoering van de Noordrandplannen noodzakelijk is.

4. (21-01) Het college van B en W heeft besloten akkoord te gaan met de invoering van het woningkwaliteitsbeleid, zoals dat beschreven is in het implementatieplan Woningkwaliteit. Woningkwaliteitsbeleid is een 'instrument' dat gebruikt wordt bij alle seriematige woningbouwprojecten ten behoeve waarvan de gemeente grond uitgeeft. Het wordt, samen met het Programma van Eisen, gekoppeld aan het grondcontract. Eén van de doelen van het college is het aan de stad binden van mensen met midden- en hoge inkomens door ruimere woningen te bouwen en hierbij meer aan de wensen van deze groepen tegemoet te komen.

5. (21-01) Het college van B en W heeft besloten een machtiging af te geven voor het binnentreden van een woning aan de Rijsoordstraat. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gehoor gegeven.

Sociale en Culturele Zaken

1. (21-01) Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor te beslissen over spoedaanvragen voor het onderwijs. Het betreft de volgende scholen: Jozefschool, De Sleutel, Prinses Margriet, Da Costa, de Europoortschool, De Savornin Lohman, Beatrix, De Driemaster, Dr. A. van Voorthuysen, Nelson Mandela, Het Prisma, Nieuw Zuid, Praktijkschool Zuid, Pieter 't Hoen en de Sonnevanck. De totale kosten van het voorstel bedragen 681.892,90.

Sociaal Economische Zaken

1. (21-01) Het college van B en W wil de gemeenteraad voorstellen om een krediet te verstrekken van 20,1 mln. voor de aanleg van kades, spoor en wegen in de Britanniëhaven zodat een overdekte overslagterminal voor hoogwaardige staalproducten kan worden aangelegd.

2. (21-01) Het College heeft besloten de onderhoudsbudgetten voor de buitenruimte in het stadscentrum over te dragen aan de Centrumraad. De bevoegdheden voor het onderhoud en beheer van de buitenruimte in het centrum waren reeds eerder overgedragen aan de Centrumraad.

3. (21-01) Het College heeft in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad van de dienst Werkstad, besloten om het Lokaal Akkoord Wiw (een Rotterdamse aanvulling op de landelijke CAO-Wiw) voor 2003 nog voor een jaar te continueren met een wijziging per 1 januari 2003. De regeling Toeslag Oud Recht voor een groep van maximaal 350 oud-banenpoolers wordt zodanig verlaagd, dat de wettelijk toegestane loongrens van 120% WML niet wordt overschreden. Bij het overschrijden van 120% vervalt de rijkssubsidie. In ruil hiervoor krijgen de betrokken werknemers tweeënhalve dag extra verlof.

4. (21-01) Het college van B. en W. is akkoord met een brief aan de staatssecretarissen van VenW en VROM waarin staat dat het eerder ingediende verzoek tot een spoedige aanwijzing van Rotterdam Airport nog de instemming van de gemeenteraad behoeft. Daarnaast heeft het College kennis genomen van de beslissing van de staatssecretarissen om de bezwaren die zijn ingediend tegen de aanwijzing Rotterdam Airport ongegrond te verklaren.

Personeel en Organisatie

1. (21-01) Het College heeft besloten een informatieve circulaire te versturen aan de hoofden van dienst. De circulaire bevat een overzicht van de belangrijke gegevens die gelden bij reorganisaties.

2. (21-01) Het College heeft een wijziging van het Mandaat-en volmachtbesluit P&O vastgesteld. De wijziging betreft de bevoegdheid tot het toekennen en uitbetalen van uitkeringen aan gewezen wethouders, voorzitters en DB'ers van de deelgemeenten plus de toekenning van pensioenen aan gewezen politieke ambtsdragers door de directeur Personeel en Organisatie.

3. (21-01) Het College heeft kennisgenomen van de voortgangsrapportage Leiderschapsprogramma Hoofden van Dienst.

Financiën

1. (21-01) Het College heeft de planning voor de begrotingsvoorbereiding 2004 en de tussentijdse rapportages 2003 vastgesteld. Belangrijk nieuw element is de voorjaarsnota waarmee de raad in juni, vooruitlopend op de begrotings-behandeling, de financiële kaders kan vaststellen.

2. (21-01) Burgemeester en wethouders hebben de budgetdisciplineregels vastgesteld. Het gaat om beleidsregels voor de verhouding tussen het College en de diensten. Met deze regels ontstaat een structuur voor het omgaan met afspraken over doelen, prestaties, budgetten, investeringen en rapportages.

Juridische Zaken

1. (21-01) Het College heeft besloten beroep in te stellen tegen een beslissing op bezwaar voor een ESF-project van de Stichting Dijkhuis Opleidingen.