Gemeente Tiel


Gemeente en projectontwikkelaars eens over bouwen in Passewaaij

De gemeente Tiel en de vier projectontwikkelaars die grond in buurt 6 bezitten, zijn het eens over het aantal, het soort en de prijs van de daar te bouwen woningen. Hiermee is de belangrijkste hindernis genomen voor het bouwen van woningen in buurt 6 van Passewaaij.

Afgelopen zomer ontstond er een patstelling tussen de gemeente en de projectontwikkelaars Zondag Bouwgroep uit Rhenen, Klok Druten Ontwikkeling uit Druten, Bouwbedrijf Gebr. Van Wanrooij uit Geffen en Witte Bouw uit Tiel.
De gemeente Tiel staat een woonbeleid voor ogen waarin sprake is van een evenwichtige verdeling van verschillende types woningen van verschillende prijsklasse. De plannen van de ontwikkelaars kwamen onvoldoende tegemoet aan de gewenste verdeling.

Bouwen
De gemeente begon een onteigeningsprocedure en ook de projectontwikkelaars oriënteerden zich op juridische stappen. Toch gingen beide partijen in oktober weer met elkaar in gesprek. De gemeente keek nog eens scherp naar het gewenste woonbeleid in relatie tot buurt 6 in Passewaaij. De projectontwikkelaars hebben vervolgens kans gezien om tegemoet te komen aan het beoogde woonbeleid. Partijen zijn het dan ook eens geworden en onteigening is niet meer aan de orde. Alle partijen zetten zich er voor in dat de bouw in buurt 6 vanaf medio 2004 kan beginnen. Maar voordat de eerste schop de grond in kan, moeten nog diverse andere zaken geregeld worden, zoals grondexploitatie en de ontsluiting van de nieuwe buurt.

Woningen
In buurt 6 komen zowel koopwoningen als huurwoningen. Het gaat om appartementen met een huur die onder de huursubsidiegrens blijft. Die grens ligt nu op 565,-- per maand, maar zal in 2004 waarschijnlijk iets hoger liggen. De goedkopere koopwoningen zijn ook appartementen met een prijs van maximaal 150.000,-- (*). Verder komen er koopwoningen in de "middeldure" categorie met een koopprijs tussen 180.000,-- en 220.000,-- (*). Deze woningen worden in een rij gebouwd. Tot slot komen er in buurt 6 ook twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen in de prijsklasse boven
220.000,-- (*).

Inschrijving
Het is nog niet bekend wanneer de verkoop van de woningen begint en wanneer en waar men zich daarvoor kan inschrijven. Evenmin is bekend of er "vrije" kavels komen (d.w.z. kavels om zelf een huis op te bouwen). Deze informatie is vanaf februari 2003 beschikbaar en zal onder meer via de Zaak van Stad (Tolhuisstraat 28-30) te verkrijgen zijn. Daar komt dan ook een overzichtskaart van de verkaveling van buurt 6.

(*)prijspeil 1/1/2003