Provincie Overijssel

Provincie werkt aan nieuwe bestemming leegstaande silos

In 2001 is de provincie begonnen met het stimuleringsprogramma Reanimatie Industrieel Erfgoed Overijssel. Dit provinciale programma tracht in nauwe samenwerking met eigenaren en gemeenten van industrieel erfgoed, herbestemmingprojecten te initiëren. De provincie stuitte hierbij op de vele graansilos die in Overijssel (nog) voorkomen.

De silos voor de opslag van graan, meel en veevoeder vormen binnen het industriële erfgoed een lastig gebouwentype. Door veranderende opslag en overslagtechnieken verliezen veel van deze gebouwen hun oorspronkelijke functie. Vanwege hun uiterlijk en dominante aanwezigheid is er weinig waardering voor. In de loop der jaren zijn er dan ook al vele tientallen silos gesloopt en vele zullen nog volgen. De Rijksdienst Monumentenzorg heeft daarom samen met de provincie Overijssel een project opgestart, dat selectief behoud en hergebruik van silocomplexen beoogt, namelijk het project Lege silos - nieuwe vulling.

Centraal staan de silos die tussen 1920 en 1960 zijn gebouwd. Overijssel wil in samenwerking met de Rijksdienst voor Monumentenzorg en Het Oversticht inzicht krijgen in de soorten silos die er in Nederland en in het bijzonder in Overijssel, nog zijn. Met als doel om voor verschillende silotypen in Overijssel passende herbestemmingplannen te ontwikkelen. Om dit project uit te voeren heeft het Rijk de provincie, uit het zogenaamde Belvedèrefonds, een subsidie van 70.000,- toegekend. Provincie, gemeenten en eigenaren en/ of ontwikkelaars van de complexen zullen de subsidie aanwenden bij haalbaarheidsstudies naar de mogelijkheden van hergebruik bij lokale silocomplexen. Vijf Overijsselse silocomplexen zullen als voorbeeldprojecten dienen. Silocomplexen in Deventer, Haaksbergen en Mariënberg komen hiervoor in aanmerking. Bij hergebruik kan gedacht worden aan het inrichten van de oude silos als bedrijfs- of woonruimte. De precieze bestemming van de silos is nog niet bekend.

Bron: Bonnie van der Meer, telefoon 038 425 14 16


© 23-01-2003 Provincie Overijssel