Gemeente Hilversum

Aanpassing schouwburg Gooiland

Een eigentijds en volwaardig theater met een theatercafé en een eigen foyer. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten in het onderzoek dat de gemeente Hilversum en de eigenaar van het Gooilandcomplex komende maanden gaan uitvoeren naar de aanpassing van schouwburg Gooiland.

Het Hilversumse theater moet voldoen aan wettelijke eisen, maar ook aan wensen die de gemeente heeft. Aanvankelijk wilde de gemeente een zaal realiseren van 350 stoelen. Nu wordt gekeken naar mogelijkheden voor een grotere zaal omdat dit wat de exploitatie betreft gunstiger kan zijn. Ook is uit recent marktonderzoek gebleken dat de Hilversumse bevolking behoefte heeft aan een groot theater. Men zou het liefst een vernieuwde schouwburg in het Gooilandcomplex zien.

Op 1 augustus 2003 loopt het huurcontract van de gemeente voor de schouwburg af. Aansluitend zal de schouwburg naar verwachting twee seizoenen gesloten zijn. In die tijd kan het theater in het Gooilandcomplex worden aangepast. Met het oog op die eventuele aanpassing is met de heer G. van Eijl, eigenaar van Gooiland, een intentieovereenkomst gesloten. Deze overeenkomst, die donderdag 23 januari door wethouder Karen Heerschop en de heer G. van Eijl is ondertekend, is gebaseerd op de al bestaande plannen voor nieuwbouw van Gooiland.
Het onderzoek dat na het bekrachtigen van de overeenkomst van start gaat, moet onder andere leiden tot een programma van eisen, een financiële analyse en een planning. Ook moet er een oplossing komen voor het gebruik van de zaal in de tussenliggende jaren. Gebleken is dat verenigingen en organisatoren van evenementen de zaal graag willen blijven gebruiken.

De intentie-overeenkomst tussen de gemeente en de heer Van Eijl is erop gericht dat beide partijen zich sterk gaan maken om gezamenlijk een nieuw theater te realiseren met een volwaardig en gevarieerd aanbod. Hierbij moet de cultuurhistorische en monumentale waarde van het Gooilandcomplex behouden worden.

datum bericht: 23 januari 2003