CDA

Balkenende wil CDA-informateur als verkenner van mogelijke coalities

CDA-leider Balkenende wil dat een informateur van CDA-huize gaat verkennen welke coalities op basis van de verkiezingsuitslag mogelijk zijn en welke programmatische verschillen en overeenkomsten er tussen de partijen bestaan.Hij zei dat donderdag na afloop van een vergadering van de Tweede Kamerfractie. Daarin werd over de verkiezingsuitslag gesproken.

Balkenende vindt de conclusie dat het CDA gezien die uitslag een coalitie zou moeten vormen met de PvdA "veel te snel getrokken''. Hij wees ook op de mogelijkheid van een centrum-rechts drie partijen-kabinet. "Wie met wie kan niet zomaar worden beantwoord. Er zijn meer mogelijkheden dan CDA/PvdA. Deze uitslag is complexer dan vorig jaar.''

Volgens Balkenende staan CDA en VVD inhoudelijk dichter bij dan CDA en PvdA. Balkenende is het niet eens met voorgestelde financieel beleid van de sociaal-democraten Verder is de PvdA, volgens hem, "veel te terughoudend over de vernieuwingen in de zorg en het onderwijs.'' Een van de belangrijkste vereiste voor een nieuw kabinet is stabiliteit.

Balkenende vindt dat de informateur de volgende drie vragen moet beantwoorden: 1. welke gevolgen de partijen verbinden aan de verkiezingsuitslag, 2. welke inhoudelijke overeenkomsten en verschillen er tussen de partijen bestaan en 3. wat de bereidwilligheid is van de partijen om aan een coalitie deel te nemen. Hij benadrukte dat de CDA-fractie unaniem voor deze lijn was.

Balkenende zelf werd tijdens de fractievergadering tot fractievoorzitter benoemd voor de duur van de kabinetsformatie. Hij neemt het stokje over van Maxime Verhagen, die vice-fractievoorzitter is geworden