Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht
Papendal, 23 januari 2003

Twents project voor mantelzorgers van ouderen met gedragsproblemen wint Preffi-prijs 2003

De Preffi-prijs, die tweejaarlijks door het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende gezondheidsbevorderend project in Nederland, is dit jaar toegekend aan het project 'Preventieve ondersteuning van mantelzorgers van ouderen met gedragsproblemen' van de organisaties InterZorg Ouderen en Mediant uit Enschede. De prijs ter waarde van EUR 5.000,- wordt vandaag uitgereikt tijdens het derde Nationaal Congres Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie in Congrescentrum Papendal. Tegelijkertijd zal de nieuwe versie van het kwaliteitsinstrument Preffigeïntroduceerd.

De Preffi-prijs ter waarde van EUR 5.000,- gaat naar het project Preventieve ondersteuning van mantelzorgers van ouderen met gedragsproblemen, van InterZorg Ouderen en Mediant. Het project beoogt ernstige overbelasting en verminderd welbevinden van mantelzorgers van ouderen met problematisch gedrag te voorkomen. De jury, voorgezeten door dhr. W. de Haes, projectcoördinator Gezonde Stad van de GGD Rotterdam, vindt het project goed onderbouwd en opgezet en kent het een groot maatschappelijk belang toe. De tweede prijs van EUR 1.000,- , beschikbaar gesteld door de LSP (Landelijke Steunfunctie Preventie GGZ & verslavingszorg), is toegekend aan het project Vrije Vogel van MOA AZC Almere en De Meregaard Almere. Vrije Vogel is gericht op de preventie van psychische klachten bij asielzoekers. Dit project heeft de sympathie van de jury omdat het is gericht op een zeer moeilijke doelgroep. Het bereiken en motiveren van deze doelgroep wordt door middel van participatieve samenwerking gerealiseerd. De derde prijs van EUR 500,- , eveneens beschikbaar gesteld door de LSP, ging naar het project Ouderenzorg & GGz van de GGz Groningen, een project dat een bijdrage levert aan de zorg voor ouderen met psychische problemen. De jury waardeerde van dit project de gedegen en systematische aanpak van de implementatie.

Aanmoedigingsprijs
Het project Verzorgingssalon de Marne van de Stichting Huis voor thuis- en daklozen krijgt van de jury een aanmoedigingsprijs vanwege het creatieve, innovatieve idee en het grote maatschappelijke belang. Dit project is gericht op het vergroten van de maatschappelijke acceptatie van dak- en thuislozen in de gemeente Groningen door het bevorderen van de persoonlijke hygiëne en een goed verzorgd uiterlijk. Hiervoor is een verzorgingssalon ingericht. Deze prijs ter waarde van EUR 100,- wordt ter beschikking gesteld door de NVPG (Nederlandse vereniging voor Preventie en Gezondheidsbevordering).

Toegenomen kwaliteit inzendingen
De jury beoordeelde 16 projecten en was zeer te spreken over de kwaliteit van deze inzendingen. Onder de inzenders bevonden zich vier GGZ-projecten, drie GGD-projecten, één MOA (Medische Opvang Asielzoekers)-project, één project van de thuiszorg en één landelijke campagne. Een positieve ontwikkeling is dat er dit jaar ook projecten zijn ingediend door de stichting voor thuis- en daklozen en het Oranje Kruis, sectoren die tot nu toe niet vertegenwoordigd waren.

Nieuwe Preffi: versie 2.0
De Preffi-prijs is vernoemd naar het door het NIGZ ontwikkelde PReventie EFFectmanagement Instrument, Preffi, een diagnostisch kwaliteitsinstrument dat aanknopingspunten biedt voor het verhogen van de effectiviteit van gezondheidsbevorderende projecten. De jury van de Preffi-prijs baseert haar keuzen op de uitgangspunten van de Preffi.
Vandaag wordt tijdens het NIGZ-congres de nieuwe Preffi 2.0 geïntroduceerd. Aan de Preffi 2.0 is door het NIGZ twee jaar intensief gewerkt in samenwerking met GVO-praktijkmedewerkers, GVO- en preventiedeskundigen en wetenschappelijk onderzoekers op het gebied van gezondheidsbevordering.

Meer informatie:
Preffi-secretariaat 0348 - 439 829/06 15184842

Zie voor het integrale juryrapport, de beschrijving van de drie winnende projecten en een omschrijving van de nieuwe Preffi 2.0. ook onze website: www.preffi.nl. De documenten zijn beschikbaar vanaf 17.00 uur.