Gemeente Ede

Gemeente Ede wil afvalinzameling verbeteren

Van al het huishoudelijk afval in Ede moet - als het aan de gemeente ligt - 60% gescheiden worden ingezameld en verwerkt. Deze doelstelling staat in de notitie `Huishoudelijk afval EDE, van veel en meer naar beter en leuker`. De notitie staat vol met concrete aanbevelingen om dit doel te bereiken. Daarmee moet tevens worden bereikt dat de kosten worden beheerst. Om het nieuwe beleid te formuleren, gebruikte de gemeente resultaten van onderzoeken, bewoners-enquetes en een afvalmonitoring.
Beter voor het milieu en de portemonnaie
In de notitie staat hoe we de gemeentelijke doelstelling van 60% afvalscheiding bereiken en dus op welke manier we het milieu sparen én tegelijkertijd kosten besparen. In de notitie staan aanbevelingen over het verhogen van de service aan de burger. Doel is om met een betere scheiding te voorkòmen dat de afvalstoffenheffing moet worden verhoogd. Gescheiden ingezameld afval kost namelijk minder om te verwerken: tot drie keer goedkoper dan verbranden. Alles dat als restafval wordt ingezameld, wordt verbrand.
Door extra afval en matig scheiden was er in 2001 800.000,- tekort op de afvalstoffenbegroting. De kosten voor inzamelen zijn het afgelopen jaar al verminderd vanwege efficiënter inzamelen en een nieuwe techniek van inzamelen.

Aanbevelingen
Enkele maatregelen uit de notitie zijn:

* Het glasbollennetwerk uitbreiden, waardoor het huidige kratjessysteem kan stoppen.

* De oudpapier inzameling door maatschappelijke organisaties uitbreiden.

* De mogelijkheid bieden om een extra mini-container (tegen vergoeding) te kiezen.

* De mogelijkheid bieden om bij het Afvalbrengstation met pin-pas te betalen.

* Afhankelijk van de ervaringen in andere gemeenten bezien of de Biocom (een soort mini-container om zelf afval te composteren) in Ede kan worden ingevoerd.

* Verbeteren van het toezicht op het aanbieden van afval om te voorkomen dat veel afval op een verkeerde manier wordt aangeboden.

Invoering
De raadscommissie Beheer en Fysieke Omgeving (BFO) bespreekt de notitie in februari. In deze vergadering wordt duidelijk in welke richting de verbeteringen worden uitgewerkt.