European Commission

IP/03/109

Brussel, 23 januari 2003

Commissie organiseert eerste conferentie over de rol van de vrouw in de visserijsector

Hoe kan de rol van de vrouw in de visserijsector in het kader van het onlangs hervormde gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) worden bevorderd? Die vraag wordt besproken tijdens een tweedaagse conferentie op 23 en 24 januari te Brussel. Europees Commissaris voor landbouw, visserij en plattelandsontwikkeling Franz Fischler heeft deze conferentie geopend, en zei bij die gelegenheid: "Uw rol blijft tamelijk onbekend, en dus ondergewaardeerd, ook al is 22% van de totale werkgelegenheid in de visserijsector in handen van vrouwen en vervullen vrouwen belangrijke formele en informele functies in vissersgezinnen en -bedrijven aangezien de mannen regelmatig op zee zijn. We moeten meer te weten komen om te kunnen nagaan hoe we uw rol kunnen bevorderen en vergemakkelijken, en zodoende de sector en de betrokken kustgemeenschappen versterken. Ik hoop dat de dialoog die we vandaag op gang brengen, zal blijven bestaan en uw betrokkenheid bij het visserijbeheer zal vergroten." Tijdens deze conferentie, die wordt bijgewoond door in de visserij actieve vrouwen uit alle lidstaten, zullen de resultaten worden besproken van een namens de Commissie uitgevoerde studie over de rol van de vrouw in de visserij in de EU. De deelnemers krijgen ook informatie over de financiële steun die de EU in het kader van verscheidene relevante programma's beschikbaar stelt.

Aan de ongeveer 200 deelnemers, waaronder 135 vrouwen uit de Europese visserijsector, zullen de resultaten worden gepresenteerd van een uitgebreid onderzoek dat in opdracht van het directoraat-generaal Visserij is uitgevoerd. Deze presentatie wordt gevolgd door een debat over de ervaringen van vrouwen in de visserij en over de problemen die zij in de dagelijkse praktijk ondervinden.

In het daaropvolgende debat zal de nadruk liggen op de verschillende rollen van de vrouw, zowel de huidige als de potentiële, bijvoorbeeld voor de instandhouding van de visbestanden of de vertegenwoordiging van de belangen van de sector, op hun bijdrage aan de sociale en economische structuren in van de visserij afhankelijke gebieden, op manieren waarop hun werkzaamheden kunnen worden vergemakkelijkt en op hun bijdrage aan het hervormde gemeenschappelijk visserijbeleid.

De heer Fischler herinnerde de deelnemers eraan dat het stimuleren van de participatie van de belanghebbenden in het GVB een van de essentiële aspecten is van de vorige maand door de Raad goedgekeurde hervorming van het GVB. De Commissaris toonde zich verheugd over deze hervorming die het mogelijk maakt om beheersdoelstellingen voor de visserij op langere termijn term te bepalen, om beperkingen van de visserij-inspanningen vast te stellen, om in 2004 een eind te maken aan de overheidssteun voor de vernieuwing van schepen die heeft bijgedragen tot de overcapaciteit van de vloot en overbevissing, en om de controles in de hele EU beter te harmoniseren. Deze veranderingen zullen zowel de sector als de betrokken kustgebieden ten goede komen, aldus de heer Fischler.

De deelnemers zullen ook te horen krijgen welke steun en bijstand de EU uit hoofde van tal van programma's en fondsen kan verlenen. Er zullen projecten worden gepresenteerd die in de periode 1997-2000 hebben plaatsgevonden en die waren gericht op vrouwen in de kleinschalige visserij.

Dit alles zal worden gevolgd door presentaties over de steun die beschikbaar is in het kader van de verschillende Structuurfondsen van de EU, waaronder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL) en natuurlijk het Financieringsinstrument voor de Oriëntatie van de Visserij (FIOV), naast EU-initiatieven en programma's zoals EQUAL en Leonardo da Vinci. Ook zullen enkele voorbeelden worden gegeven van relevante projecten in het kader van het Vijfde Kaderprogramma voor onderzoek.

De studie over de rol van de vrouw in de visserijsector is beschikbaar op de website van DG Visserij, op het volgende adres:

http://europa.eu.int/comm/fisheries/doc_et_publ/pub_en.htm