Anti Racisme Informatie Centrum

Nieuws
Monitor racisme en extreem-rechts: sporen van 11 september

Amsterdam, 23 januari 2002

PERSBERICHT

De terroristische aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 hebben schadelijke gevolgen gehad voor de betrekkingen tussen allochtonen en autochtonen in Nederland. Het tolerantieklimaat is in de jaren 2001 en 2002 verslechterd.

Dit blijkt uit de vijfde rapportage van de Monitor racisme en extreem-rechts, uitgebracht door de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden. Zoals in eerdere rapportages is het onderzoek gericht op racistisch en extreem-rechts geweld, extreem-rechtse formaties, klachten over racisme en discriminatie, afhandeling van discriminatiefeiten door het Openbaar Ministerie en rassendiscriminatie op diverse maatschappelijke terreinen. In de vijfde rapportage is tevens aandacht besteed aan het racistische en extreem-rechtse gehalte van de "LPF/Leefbaarstroming".

De onderzoekers, Jaap van Donselaar en Peter Rodrigues, hebben sporen van "11 september" aangetroffen op vrijwel alle terreinen die door het monitor-onderzoek worden bestreken. Direct na de aanslagen in Amerika ontstond een reeks van incidenten, die gericht waren tegen moslims. Vooral moskeeën vormden het doelwit van een serie geweldplegingen die enkele maanden aanhielden. Ook op het in 2001 toegenomen aantal klachten over discriminatie, racisme en antisemitisme is een stempel gedrukt. Het publieke debat over minderheden en integratie is verhard.

Racistisch en extreem-rechts geweld

Ondanks de reeks gewelddadigheden na "11 september' is het aantal racistische en extreem-rechtse geweldplegingen voor het eerst sedert jaren kleiner geworden. De daling in 2001 is het gevolg van het feit dat er met name minder doelbekladdingen zijn geregistreerd.

Politie en justitie

Bij opsporing en vervolging van discriminatiefeiten doen zich weerbarstige problemen voor. Het gaat met name om geringe activiteit van de politie bij aangifte en registratie van discriminatie. Het Openbaar Ministerie is te passief bij internetzaken.

De "LPF/Leefbaar-stroming"

De onderzoekers menen dat de "LPF/Leefbaarstroming" niet zonder meer als "racistisch" of "extreem-rechts" kan worden bestempeld. Wel is vastgesteld dat deze stroming aantrekkingskracht uitoefent op extreem-rechtse kringen. Pogingen van rechtsextremisten om een actieve rol te spelen zijn als regel mislukt door toedoen van de top in de "LPF/Leefbaar-stroming", anders gezegd: extreem-rechts wordt geweerd.

Evenwicht uitingsvrijheden en discriminatie

Opvallend is de tendens tot verruiming van de vrijheid van meningsuiting. Hierdoor krijgen uitingsdelicten als racistische belediging en aanzetten tot rassenhaat een andere begrenzing dan voorheen: er kan meer gezegd worden. Ook de uitingsvrijheid voor extreem-rechts is vergroot, doordat enkele aanvankelijk verboden demonstraties na tussenkomst van de rechter doorgang vonden. Een nieuw evenwicht tussen uitingsvrijheden en uitingsdelicten zal gevonden moeten worden binnen de grenzen van de internationale mensenrechtenverdragen.

De volledige tekst van de monitor is te vinden op www.annefrank.nl. Kijk onder 'nieuws'.

De gedrukte monitor is te bestellen bij de Anne Frank Stichting (m.kranstauber@annefrank.nl) en kost EUR 18.