Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

12-02-2001


Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-01-2003

CNV: sluiting Muiden Chemie harde klap voor werknemers

De ruim driehonderd jaar oude kruitfabriek in Muiden gaat volgend jaar dicht. 95 Werknemers verliezen daarbij hun baan. De directie van Muiden Chemie heeft het personeel, de ondernemingsraad en de vakbonden hierover geïnformeerd. Volgens CNV Chemie en energie heeft de sluiting vooral te maken met overcapaciteit op de kruitmarkt en het feit dat er voor dertig miljoen moet worden geïnvesteerd. Anderzijds, sluiting maakt het mogelijk de dure grond, die eigendom is van de KNSF, te verkopen.

"We willen nagaan hoe het precies zit", zegt Dolf Polders, vakgroepbestuurder van CNV Chemie en energie, die tegelijkertijd vermoedt dat de sluiting moeilijk is tegen te houden. British Aerospace (de enige aandeelhouder van Muiden Chemie) vindt de kruitproductie in Muiden namelijk te duur en wil van de fabriek af. Maar er is meer, zegt Polders. "Het fabrieksterrein en de grond eromheen is eigendom van de Koninklijke Nederlandse Springstoffen Bond. Die ziet de kruitfabriek ook graag vertrekken, want het terrein is uitstekend geschikt voor woningbouw. Dat levert dus geld op. Maar als 95 werknemers op straat komen, wordt de grond wel duur betaald."

Als blijkt dat sluiting onvermijdelijk is, vindt Polders dat de werknemers in ieder geval een stevige compensatie moeten krijgen voor het verlies van hun baan, in de vorm van een goed sociaal plan. Vervelende kwestie daarbij is, dat de kruitfabriek in 1991 al een keer failliet is gegaan. Werknemers die toen na de doorstart konden blijven, kregen een nieuw dienstverband. Op dat dienstverband wordt een eventuele vertrekregeling gebaseerd. Polders: "Dat is natuurlijk wrang voor werknemers die eigenlijk al twintig, dertig jaar in de fabriek werken. Dit is een van de zaken die we zullen bespreken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat sommige partijen grof geld verdienen aan de sluiting, terwijl de werknemers het nakijken hebben."

Nadere inlichtingen:

Dolf Polders
023 - 5684670